Primer številka 2: nekje v Sloveniji. Gradbeni inšpektor je za zgraditev svoje hiše izkopal globoko jamo in s kamioni odpeljal kupe zemlje in kamenja. Pa ne na za to namenjeno krajevno odlagališče, ampak kar za prvi ovinek od naselja, na travnik, kjer je zrasla grmada, ki danes zaraščena s travo in drugim divjim zelenjem zastira panoramski pogled.

Prilaščanje in zlorabljanje privilegijev se je razraslo od glave do repa. Strup afer, korupcije, klientelizma, papagajstva in licemerja se je globoko zajedel v naše tkivo, da ni videti konca nečednostim. Vsepovprek smo se nalezli politikantskih zdrah, kalvarij in samozagledanosti. Tako kot se politika ves čas dere, da se je treba izkopati iz krize, za to pa komaj kaj naredi, tudi vsi drugi točno vemo, kaj bi morali storiti, da bi nam bilo bolje, a se tega le redki lotijo.

Senzacionalizem v medijskem etru še tako pozitivne plati življenja hitro skazi, sicer pa jih najraje spregleda. Z vsem pompom vsiljuje občutek nemoči, ničvrednosti, pesimizma in nezaupanja do kogar koli. Namesto da bi bili v ospredju primeri dobre prakse, so lumparije, zvijače in komolčarstvo postali zgled in celo formula do tako imenovanega uspeha in slave. Ves ta džumbus le še spodbuja igranje skrivalnic in še dolgo se ne bo vedelo, kdo pije, kdo plača, kdo je odgovoren, kdo nedolžen in kdo kriv. Kriv pa vedno nekdo mora biti.

Pod Poncami se je preteklo nedeljo razpletla matematična drama, v kateri je kratko povlekel Peter Prevc. V navalu navijaških in nacionalnih čustev jih ni bilo malo, ki so za to okrivili Jurija Tepeša in njegov osebni rekordni skok, s katerim je zaključil sezono. Si predstavljate, kakšen sprinter bi bil Usain Bolt, če bi se preračunljivo ravnal po sotekmovalcih? To, kar so uprizorili ožje vpleteni, tako Prevc in Tepeš kot Freund in Kraft, da o Goranu Janusu ne govorimo, je bilo v poduk vsem javnim osebam in tudi preprostim občanom in občankam. Z držo, ponosom, omiko, plemenitostjo in tovarištvom med tekmeci so nam pokazali svoj privilegij – biti vitez.

Primer številka 3: Športni izziv, TV Slovenija. V ponedeljkovi športni oddaji so gostili naše zimske ase Žana Koširja, Prevca in Tino Maze. Slednja je v drugi polovici pogovora izkoristila trenutek in s pomočjo plonk listka naštela vse svoje sponzorje naravnost v eter, kar ni ne praksa ne dovoljeno na javni televiziji. V vsej zaslepljenosti od rezultatov in kolajn ni bilo zaslediti niti vprašanja, kaj šele odgovora, od kod ta privilegij.