Sepp BlatterŠvica

V naši rubriki smo že pisali o svetovni nogometni organizaciji, ki jo vodi Sepp Blatter. Med ljudmi ima vse več kritikov, pa naj gre za gradnjo stadionov v neokrnjenem brazilskem pragozdu ali za stotine sužnjev, ki umirajo v nemogočih razmerah, medtem ko v Katarju iz nič pripravljajo svetovno prvenstvo 2022. Devetinsedemdesetletni ekonomist iz Vispa, ki je na čelu FIFE že od leta 1998, se ne razburja preveč. FIFA je namreč trenutno eden največjih poslov na svetu. Pod krinko športa si privoščijo marsikaj, tudi smrtne žrtve, kar bi bilo v vsakem drugem poslu vsaj kaznivo. Po drugi strani se hvalijo, da so z ulic spravili mlade in da ljudstvo uživa v bravurah žonglerjev na novih modernih objektih. FIFA, ki je bila v Blatterjevem času podvržena množici korupcijskih afer, vsako leto organizira kakšno svetovno prvenstvo v nogometu in zasluži okoli milijardo evrov, zato se Blatterju ni bati, da bi ga odnesel kak protikandidat – saj veste, kdo so bili pokrovitelji lanskega prvenstva v Braziliji: Emirates, Sony, Castrol, Continental…

John SkipperZDA

Skipper je predsednik največje ameriške športne televizije ESPN, ki je lani spet podpisala vse pomembne pogodbe z najdražjimi športi na svetu. MLB, NFL, College Football in MLS. Pri nogometu prenašajo vse večje evropske lige in reprezentance, vključno z brazilsko, ameriško moško in žensko reprezentanco, pa še vsa evropska in svetovna prvenstva za moške, ženske in mlajše selekcije. Pri košarki imajo NBA pa tudi evropska prvenstva in študentsko košarko, vse večje teniške, golf in bowling turnirje, kriket, pa še moški, ženski in študentski hokej…

Thomas BachNemčija

Mednarodni olimpijski komite mediji kritizirajo le malo manj kot FIFO. Če drugega ne, so se zapletli v mnoge korupcijske afere ob izbiranju prizorišč za olimpijske igre. Leta 2010 so bili celo nominirani za Public Eye Award kot eno najbolj umazanih podjetij na svetu. A naših športnih funkcionarjev, kot smo zapisali, ne spustijo zraven. Tudi Thomasa Bacha, bivšega sabljača, takrat še ni bilo zraven, ker je predsednik šele od leta 2013. MOK organizira dvanajst različnih olimpijad, s svojimi sponzorji vsako leto zbere okoli milijardo dolarjev.

Phil KnightZDA

Phil Knight, človek, ki si je izmislil športno podjetje Nike, je izredno bogat: v žepu ima 22 milijard dolarjev in je v tej prvini triinštirideseti na svetu. Sedeminsedemdesetletnik iz Portlanda je podjetje ustanovil leta 1964 skupaj z Billom Bowermanom, atletskim trenerjem. Od sedemdesetih, ko se je uradno preimenovalo v Nike, mu je Knight pripojil mnoge znamke podjetja (Umbro, Bauer, Converse…). Knight je znan po številnih odtrganih kampanjah, v katerih nastopajo najboljši športniki.

Roger Goodell ZDA

Prvi človek lige v ameriškem nogometu, NFL, je njen komisar od leta 2006. Šestinpetdesetletni Goodell je bil sijajen mladinski športnik. Obiskoval je Bronxville High School, kjer je bil kapetan tako nogometnega, košarkarskega kot bejzbolskega moštva. Pa je bilo očitno preveč. Zaradi poškodb se je po študiju povsem posvetil delu športnega funkcionarja, pri čemer mu je gotovo pomagala tudi očetova politična pot (senator Charles Ellsworth Goodell). NFL (po pogodbi 2014–2022) vsako leto dobi samo od ameriških televizij 5 milijard dolarjev.

Adam SilverZDA

Dvainpetdesetletni odvetnik iz New Yorka je lani prevzel funkcijo komisarja v košarkarski ligi NBA in praktično na vseh lestvicah v ZDA postal najpomembnejši športni funkcionar leta 2014. Na poziciji je zamenjal Daniela Sterna, ki je svoje delo opravljal kar trideset let. In zakaj je Adam Silver velik? Lani je podpisal devetletno pogodbo med NBA in ESPN ter Turner Sports v višini 24 milijard dolarjev. Ja, NBA, ki ji pri nas popularnost pada, bo pod Silverjem zaslužila veliko več kot prej.

Rob Manfred ZDA

Menjali so tudi pri bejzbolu. Legendarnega Boba Seliga je na mestu komisarja lige MLB letos zamenjal Rob Manfred, prej njegova desna roka. Odvetnik iz New Yorka bo vodil ligo, kjer samo za plače igralcev zapravijo več kot 3 milijarde dolarjev na leto. Petinpetdesetletni Manfred je med funkcionarji lige od leta 1987, v stavki igralcev 1994-1995 je bil recimo zunanji svetovalec lastnikov. Manfred je oboževalec New York Yankees, bejzbola pa ni nikoli igral.

Bernie Ecclestone Velika Britanija

Petinosemdesetletni poslovnež je v mladosti dvakrat nastopil tudi kot dirkač, a se mu ni uspelo kvalificirati na pravo dirko. Potem je bil nekaj časa menedžer in lastnik moštva Brabham. In če je njegova telesna višina le 157 cm, ima toliko več denarja. Človek, ki z vsemi povezanimi podjetji dobesedno velja za lastnika formule 1, ima po zadnjih podatkih Forbesa v žepu 3,8 milijarde dolarjev – in to kljub tožbam zaradi korupcije v Nemčiji, kjer je že plačal 100 milijonov, banka Bayern LB pa hoče še 345 milijonov evrov.

Michel Platini Francija

Današnje rubrike smo se lotili tudi zaradi Michela Platinija, ki je ta teden postal tretjič predsednik evropske nogometne zveze. Devetinpetdesetletnega Platinija označujejo za reformista. Običajnim ljudem je najbliže njegov boj proti nasilju, vandalizmu in rasizmu na stadionih. Platini je bil eden najboljših nogometašev vseh časov, zato organizacije (za razliko od mnogih drugih) niti ne potrebuje za izboljšanje stanja na svojih računih. Kritiki mu zamerijo, da je v času njegovega predsedovanja Francija dvakrat sumljivo napredovala na svetovno prvenstvo.

Sir Dave Richards Velika Britanija

Richards je od leta 1999 predsednik FA Premiere League, prve angleške lige torej. Na Otoku ima še kup funkcij, zraven pa je tudi pri vodstvu evropske nogometne organizacije UEFA. Klubi v Premiere League vsako sezono zaslužijo več kot dve milijardi funtov (nazadnje celo 2,5 milijarde). Tekme je mogoče gledati v več kot dvesto državah, slika gre v kar v 600 milijonov domov. Richards je velik nasprotnik svetovne nogometne organizacije in prvenstva v Katarju 2022 in še večji kritik ideje, da morda nogomet izvira iz Kitajske.