Letošnji 45. Teden slovenske drame (TSD) bo danes odprl premiera Komedije o koncu sveta Evalda Flisarja v režiji Janeza Burgerja, ki jo bo izvedel ansambel gostiteljskega Prešernovega gledališča Kranj; isto besedilo, ki si je leta 2013 prislužilo tudi Grumovo nagrado, bosta na tem tradicionalnem festivalu, posvečenem slovenski dramatiki, uprizorili še dve tuji gledališči. Do zaključne slovesnosti, ki bo 7. aprila, ko bodo podeljene tudi vse festivalske nagrade, se bo skupno zvrstilo 17 predstav. Poleg omenjene uvodne predstave bo tu še osem predstav v tekmovalnem in tri v spremljevalnem programu, oba je drugo leto zapored oblikoval selektor Gregor Butala, pet uprizoritev pa bo tvorilo mednarodni program, v katerem se bodo predstavila gledališča iz Indije, Izraela, Avstrije in Makedonije.

Prej v tujini kot doma

V mednarodnem programu, ki je sestavljen iz tujih uprizoritev, nastalih na osnovi slovenskih dramskih besedil, so se tokrat znašli drama Žrelo Žanine Mirčevske v izvedbi Dramskega teatra Skopje, Vladimir Matjaža Zupančiča, ki ga bomo videli v interpretaciji izraelskega gledališča, delo Vzemi me v roke Evalda Flisarja pa bo uprizoril Banyan Tree Productions iz Bombaja. Prav posebno mesto bo na festivalu imela še ena Flisarjeva drama, Komedija o koncu sveta, ki bo prikazana v kar treh različicah. To besedilo je sicer že prevedeno v dvanajst jezikov, zato ne preseneča, da so se ga še pred prvo slovensko uprizoritvijo lotili v newdelhijskem gledališču Yatrik Theatre ter graškem Theater im Keller. Od domačih producentov ga bo, kot že omenjeno, prvo izvedlo Prešernovo gledališče Kranj, in sicer pod taktirko režiserja Janeza Burgerja. Ta je pojasnil, da so dolgo iskali kodo, kako sploh uprizoriti to dramo. »Na koncu smo prišli do stila, ki se mi zdi, da absolutno deluje. To pa ni komedijski stil na prvo žogo. Igramo zelo ofenzivno, hočemo zabiti gol, igro gradimo na dobro uigranih in hitrih podajah, nimamo pa obrambe.«

Umetniška vodja Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak pa svoj izbor za uprizoritev Flisarjeve drame, ki je šesta premiera omenjenega teatra v tej sezoni, utemeljuje takole: »Komedija o koncu sveta nam drži ogledalo in ker v našem gledališču skušamo že leta in leta držati ogledalo družbi in publiki, se mi je zdela idealna za naše gledališče. Hkrati je zelo inteligentna drama, ki na humoren način govori o smrtno resnih stvareh.«

Še vedno nejasen proračun

Festivalsko dogajanje bodo znova zaznamovale tudi različne spremne vsebine. Poleg vsakoletne delavnice dramskega pisanja bodo na sporedu okrogle mize, strokovna srečanja, bralne uprizoritve pa tudi Dan nominirancev, ki je namenjen predstavitvi dram, nominiranih za Grumovo nagrado, najvišje priznanje za izvirno slovensko dramsko besedilo, ki bo podeljeno na sklepni slovesnosti. Med 35 prispelimi dramskimi besedili je strokovna žirija izbrala pet nominirancev, v tekmi pa ostajajo tudi tri lani nominirana besedila.

Se je pa moral festival odpovedati bralnim uprizoritvam besedil, nagrajenih na sorodnih tujih festivalih, ki so lani prvič zasedle mesto v sporedu TSD. Razlog so negotove finance. »Z ministrstva za kulturo še nismo dobili odločbe za to leto, zato ne vemo, kolikšen delež sredstev nam bo odmerjen. Mestna občina Kranj pa nam je letos namenila celo nekaj več sredstev kot lani,« pojasnjuje direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček.