Logistični center proizvajalca športne opreme Nike na Nizozemskem, stadion Sivas v Turčiji, trgovski center trgovca s pohištvom XXX Lutz na Dunaju, bolnišnica v Veliki Britaniji, večji poslovni objekt na Slovaškem in nova tovarna letalskih motorjev prestižnega Rolls-Roycea. To so le nekateri večji objekti, na katere Trimo trenutno vgrajuje svoje fasadne sisteme.

Še pred letom dni je bila prihodnost trebanjske skupine bistveno bolj črnogleda, saj se je družba nevarno spogledovala s stečajem. Napovedi za letošnje leto so veliko bolj spodbudne. Prvič po letu 2009 bo skupina poslovala s čistim dobičkom, prihodki naj bi se zvišali za nekaj manj kot desetino, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo pa naj bi se po napovedih uprave skoraj podvojil in znašal 9,5 milijona evrov. »Garancije, ki so nam jih odobrile banke, so nam omogočile pridobitev nekaterih večjih poslov,« je včeraj povedal predsednik uprave Trima Igor Kržan, ki se z bankami trenutno pogaja o odobritvi dodatnih garancij za nove posle.

Spomnimo, da so banke lani v kapital Trima pretvorile za 18,3 milijona evrov terjatev, družbi pa so odobrile tudi likvidnostno posojilo v višini pet milijonov evrov. A to posojilo so v Trimu le delno črpali, v večji meri pa je bilo posojilo namenjeno poplačilu zapadlih obveznosti do dobaviteljev. Te so se znižale z 8,5 na okoli dva milijona evrov, medtem ko se je število dobaviteljev znižalo s 700 na manj kot 300. V Trimu so bili prisiljeni opazneje zmanjšati tudi število zaposlenih, ki jih je na ravni skupine le še okoli 780 oziroma okoli 260 manj kot leta 2011. Za letošnje leto v Trimu napovedujejo zmanjšanje števila zaposlenih v matični družbi, medtem ko naj bi se število zaposlenih v prodajnih družbah v tujini povečalo. Do konca leta nameravajo v Trimu odplačati še 3,5 milijona evrov posojil, finančni dolg pa naj bi pri okoli 36 milijonih evrov za manj kot petkrat presegal njihov letni EBITDA.

Ključni trgi za Trimo so Rusija, kjer se soočajo z zamudo nekaterih projektov, Francija, Skandinavija, Velika Britanija in Nemčija. Na trgu slednje so doslej svoje izdelke prodajali prek družbe Trimex, ki je v večinski lasti soproga nekdanje glavne komercialistke Brede Kotar (sedaj svetovalka uprave). A lani so v Trimu svoj delež za 40.000 evrov prodali, hkrati pa dobili nazaj tudi prodajne pravice za nemški trg. »Ključne stvari iz preteklosti smo počistili, sedaj pa prihaja čas normalnega poslovanja,« je še povedal Kržan. Revizija preteklih poslov je po besedah Kržana sicer odkrila več slabih poslovnih odločitev, vendar za zdaj osnove za kazenske ovadbe ali odškodninske tožbe nimajo.

Spomnimo, da banke trenutno prodajajo Trimo, za nakup družbe pa se poleg irskega Kingspana zanimajo še avstralski proizvajalec strešnih kritin Metroll Australia, poljska finančna družba Innova Capital in idrijski Kolektor Group, ki je šele naknadno oddal ponudbo za nakup Trima. »Potrebujemo kapitalsko močnega lastnika, da bi lahko izkoristili naš potencial na svetovnem trgu,« je povedal Kržan, ki pa prodajnega postopka ni želel komentirati. Potrdil pa je, da se Raiffeisen banka že pripravlja na prodajo njihove hčerinske družbe Akripol, ki se ukvarja s proizvodnjo litega akrilnega stekla. A kupnine si v Trimu ne morejo obetati, saj po mnenju Kržana ta ne bo pokrila niti posojil, ki jih je družbi odobrila Raiffeisen banka.