Osteoporoza je skeletna bolezen, za katero je značilna zmanjšana trdnost kosti, ki nastane zaradi nizke kostne mase in sprememb v kosti. Kosti, ki so bile močne, postanejo porozne, zato se lažje zlomijo že pri manjših poškodbah in povsem običajnih gibih. »Gre za tako imenovane nizkoenergetske zlome, ki nastanejo pri padcu s stojne višine oziroma pri poškodbah, ki pri zdravih ljudeh ne bi povzročile zloma,« navaja doc. dr. Andrej Zavratnik z oddelka za diabetologijo in endokrinologijo v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru. Mednje sodijo predvsem zlomi vretenc, zapestij, gležnjev in kolkov, pri čemer slednje strokovnjaki izpostavljajo kot najnevarnejše, saj so med najpogostejšimi in hkrati občutno vplivajo na zmanjšanje kakovosti življenja bolnikov. Zdravniki jih povezujejo z bolečinami, oteženim opravljanjem vsakodnevnih opravil, invalidnostjo in tudi povečano umrljivostjo. »V povprečju od desetih bolnikov po zlomu kolka dva umreta znotraj prvega leta, trije ostanejo trajno nepokretni, le dva bolnika se povsem rehabilitirata in lahko nadaljujeta kvalitetno življenje, podobno tistemu pred zlomom,« navaja dr. Zavratnik.

Večje tveganje pri sladkornih in bolnikih s KLB

»Osteoporozni zlomi so naraščajoč problem zaradi staranja prebivalstva, ki se na območju evropskega prostora vsako leto postara za en do dva odstotka,« pojasnjuje dr. Zavratnik in dodaja, da je tveganje za osteoporozne zlome, predvsem kolčne zlome, večje pri sladkornih bolnikih in bolnikih s kronično ledvično boleznijo, ki ju zdravniki prav tako uvrščajo med najpogostejše kronične bolezni, povezane s staranjem. Tako kot za osteoporozo sta tudi za kronično ledvično bolezen namreč značilni nizka mineralna kostna gostota in kvalitativne spremembe v kostni sestavi, slednje so hkrati tudi ena glavnih značilnosti prizadetosti kosti pri bolnikih s sladkorno boleznijo. »Tveganje za kolčni zlom pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 je približno dvakrat, z boleznijo tipa 1 pa približno sedemkrat večje kot pri zdravih ljudeh,« poudarja dr. Zavratnik. Strokovnjak dodaja, da so kolčni zlomi najpogostejši tudi pri bolnikih s KLB, tveganje zanje pa se z napredovanjem bolezni in vse slabšim delovanjem ledvic še stopnjuje.

Pomemben je zdrav način življenja

Strokovnjaki zato sladkornim bolnikom kot tudi bolnikom s KLB svetujejo, da je pri preprečevanju osteoporoze in posledično osteoporoznih zlomov med drugim ključen zdrav način življenja, medtem ko sladkornim bolnikom priporočajo, naj bodo pozorni na dolgoročno urejenost glikemije, nadomeščanje vitamina D in ustrezno raven kalcija, pri bolnikih s KLB pa med pomembne ukrepe med drugim uvrščajo korekcijo presnove acidoze ter vzdrževanje ustrezne ravni vitamina D.