Poleti še nekako gre, ko lahko nataknem natikače in sem pretežni del dneva bosa, pravi bolnica srednjih let, ki jo že nekaj let pesti valgusna deformacija palca na nogi, zaradi katere bi se, medtem ko čaka na operacijo, najraje odpravila v službo kar v copatih. Ker je njen skrivljen in pod druge prste upognjen palec na nogi vse bolj zatekel, jo zaprta obutev tišči, ji povzroča bolečine in neprijetne otiščance. Za nameček je, zato ker je zaradi bolečin pri hoji zvijala nogo in obremenjevala druge dele stopala, staknila še poškodbo kolena. Tudi na to operacijo še čaka, saj so čakalne dobe dolge. Medtem jo vse bolj bega tudi vprašanje, zakaj se operacije deformacije nožnega palca lotevajo na različne načine in ali je lahko uspešna tudi operacija brez lomljenja palčeve kosti.

»Valgusno deformacijo palca na nogi pacienti najprej občutijo kot bolečo zadebelitev na notranjem robu osnovnega palčevega sklepa, nato pa se začne palec odmikati navzven. To se zgodi zaradi neravnovesja vleka mišic, ki delujejo na palec na stopalu,« razloži ortoped doc. dr. Matej Drobnič z Ortopedske klinike UKC Ljubljana in pojasni, da se zaradi porušenih stopalnih lokov palčeva stopalnica umika navznoter, palec pa navzven, kar sčasoma privede do hudih deformacij, ki jih lahko odpravijo le s kirurškim posegom. Na Ortopedski kliniki v Ljubljani opravijo okoli 200 takšnih operacij na leto, saj je ta težava, ki pesti zlasti ženske, dokaj pogosta, čakalne dobe pa žal znašajo že dve leti.

Težava sodobnega sveta

V razvitem svetu naj bi hallux valgus pestil skoraj tretjino žensk in okoli pet odstotkov moških. Večina ima težave na obeh nogah. Razlog za pogostejše težave žensk ortoped Drobnič vsaj delno pripisuje tudi modni obutvi z visokimi petami in stisnjenimi prsti. »Modni salonarji dokazano povečajo tveganje za nastanek halluxvalgusne deformacije, stopnjuje pa jo tudi dedna obremenjenost,« zaradi česar bi morale ženske iz družin, kjer se pojavlja ta deformacija, še zlasti paziti na obutev. Še toliko bolj, če imajo na stopalih tudi druge deformacije.

V ordinaciji pacientke najpogosteje tožijo zaradi bolečin in pogosto povedo, da težko najdejo primerno obutev. Nekatere imajo težave tudi z omejeno gibljivostjo palca. Pri bosi hoji imajo vse bistveno manj težav, poudari ortoped in sklene, da tudi to potrjuje, da je hallux valgus tipična težava sodobnega sveta. »Določena ljudstva v Afriki kljub hudim deformacijam prstov funkcionirajo bosa ali v natikačih povsem normalno,« je jasen Drobnič.

Operacija je neizbežna

Ob večji deformaciji je operacija neizbežna, ker palec ne nosi več glavnine teže in so posledično preobremenjeni drugi deli sprednjega stopala, ki postanejo boleči, na podplatu pa se razvijejo boleči otiščanci. Če ne ukrepajo, se deformacije sčasoma razvijejo tudi na drugih nožnih prstih, ki jim zaradi značilnih deformacij rečejo kar krempljasti, jahajoči ali kladivasti prsti. Deformacije so sprva še fleksibilne, saj se prsti ob razbremenitvi povrnejo v prvotni položaj, sčasoma pa postanejo rigidne; lahko jih spremlja tudi obraba hrustanca na prizadetih sklepih.

Brez operacije halluxvalgusne deformacije ni mogoče pozdraviti, je jasen ortoped Drobnič, a doda, da je mogoče v začetni fazi, ko deformacija še ni funkcionalno moteča, posledice nekoliko ublažiti z nočnimi opornicami, mehkimi distančniki med prsti, vložki in širšo obutvijo. »Zaradi estetskih razlogov operacij ne izvajamo. Je pa priporočljivo, da poseg opravimo še v času blage oziroma zmerne deformacije, saj je izid boljši in stopalo po posegu bolj funkcionalno.«

Slab sloves korekcij

»Znanih je že več kot 130 različnih operativnih postopkov za kirurško zdravljenje halluxvalgusne deformacije. Razumljivo je, da bi pacientke raje izbrale poseg brez lomljenja kosti in čim manj invazivno odstranitev boleče zadebelitve na glavici stopalnice. A so žal takšni posegi dolgoročno povsem neučinkoviti, saj pogosto že zelo kmalu privedejo do ponovitve ali celo poslabšanja stanja. Ker takšne operacije ponekod še vedno izvajajo, se operativnih korekcij drži slab sloves, češ da se ponavljajo, čeprav se pri pravilni operativni korekciji ne ponavljajo,« razloži ortoped in doda, da na Ortopedski kliniki že pet let izvajajo sodobne korekcije, s katerimi se trudijo vzpostaviti pravilno biomehaniko celotne palčeve linije. Operativno metodo izberejo po temeljitem pregledu stopala in rentgenskih posnetkov stopala v stoječem položaju, ki najbolj ponazorijo realnost pri hoji in stoji. V skladu s sodobnimi smernicami pa za varno in dolgoročno uspešno korekcijo najpogosteje predlagajo eno ali več osteotomij oziroma umetnih zlomov kosti in njihovo učvrstitev ali pa celo zatrditev prizadetih sklepov pri hujših deformacijah.

Enostavnejše operacije trajajo le dobre pol ure, zahtevnejše do poldruge ure. Naenkrat praviloma operirajo le eno nogo, saj je tako oskrba po operaciji lažja in varnejša. Pri posegu učvrstijo korigirane kosti z vijaki ali ploščicami iz titana, ki so zvečine nemoteči in jih rutinsko ne odstranjujejo. Ker pa pri operacijah, kjer se prekine kost, ne gre povsem brez bolečin, prvi dan po posegu pacientke zadržijo v bolnišnici prav zaradi protibolečinske oskrbe, čeprav bi lahko posege opravili tudi ambulantno. Bolečine blažijo z blokadami lokalnih živcev in z infuzijami. Dan po posegu je te že mogoče prebroditi s protibolečinskimi tabletami, pojasni Drobnič.

Po posegu je dobro operirani del hladiti, delati vaje za razgibavanje, paciente, ki imajo slabo gibljivost operiranega prsta, napotijo tudi na fizioterapijo. Operiran predel se lahko začne namakati ali kopati po odstranitvi šivov, običajno po dveh tednih, ko so operativne rane povsem zaprte.

Takoj po posegu dobi pacient tudi razbremenilni čevelj, ki ga mora nositi najmanj dva tedna, lahko pa tudi do dva meseca, kar je odvisno od vrste posega. S tem čevljem namreč pacient pri hoji obremenjuje le peto. Na bolniški ostanejo od dva do štiri mesece, okoli šest tednov pa ne smejo voziti avtomobila. Prste na nogah lahko začnejo znova polno obremenjevati, ko se kost povsem zaceli, praviloma to traja od šest do osem tednov. Običajno obutev, ki mora biti spredaj širša, lahko pacienti znova obujejo mesec ali dva po operaciji, po štirih mesecih pa se lahko znova lotijo tudi športnih aktivnosti.