Na pobudo kobariškega podžupana Marka Miklaviča sta novembra lani dva člana sicer tristoglave kitajske delegacije, ki se je mudila v Sloveniji, obiskala Kobarid. V dveh dneh sta se navdušila predvsem nad ponudbo lokalne, ekološko pridelane hrane in nad kakovostjo lesa. Posel z mestom Foshan z juga Kitajske si obeta vseh 13 severnoprimorskih občin.

Med uradnim obiskom kitajske delegacije novembra lani v Sloveniji je Miklavič po naključju, kot pravi, navezal pogovor s članoma, ki sta se takoj odzvala njegovemu povabilu v Kobarid.

»Pri nas sta ostala dva dneva. Navdušili so ju narava, lokalna prehrana in muzej prve svetovne vojne. Slovenija jih privlači, ker je središče Evrope, ima svojo luko, dobre cestne povezave in bližino letalskih povezav. Zanje je predvsem pomembno, ali je država v schengenskem območju. Beseda je tekla tudi o investiranju, vendar se glede tega še dogovarjamo,« razlaga Miklavič, ki je februarja tudi sam obiskal osemmilijonsko mesto Foshan.

O konkretnih dogovorih s kitajskimi poslovneži je redkobeseden, čeprav je Foshan obiskal prav z namenom vzpostavitve resnejših dogovorov.

»Povezali smo se s turističnimi agencijami. Prva skupina, ki prihaja k nam konec junija, bo tako že napol turistična, napol poslovna. Glede na to, kdo bo sestavljal skupino, bomo videli, kaj jih bo zanimalo. Smo v fazi zaključnih dogovorov,« poudarja Miklavič.

Za kakšne dogovore konkretno gre, ni želel razkriti. Kitajci naj bi se zanimali predvsem za uvoz ekološko pridelanega sadja, ki je na Kitajskem trenutno prehrambna uspešnica.

»Stroški dostave niso veliki, treba je le dobiti prave kanale. Foshan je eno največjih predelovalnih mest. Naš les bi bil zanimiv za njihovo lesno industrijo, ker je zelo dobre kakovosti. Večji problem so meddržavni sporazumi,« razlaga Miklavič.

Kitajce naj bi zanimalo tudi sodelovanje z avtomobilsko industrijo.

»Dogaja se, da proizvodnjo selijo v Evropo in potem blago izvažajo nazaj. Kitajci se radi pohvalijo, da je blago 'made in Europe'. Bilo naj bi bolj kvalitetno in ima zato višjo ceno,« o vtisih z obiska na Kitajskem še pravi Miklavič.

Kaj konkretno prinaša tesnejše sodelovanje, tako še ni bilo mogoče izvedeti, kot tudi ne, kaj bo pomenil oziroma predstavljal slavnostni podpis pisma o nameri, s katerim naj bi se severnoprimorska regija zavezala k sodelovanju z mestom Foshan.