Kakšne informacije ima podjetje, s katerim najtesneje sodeluje, o prihodnosti Tine Maze?

Ta čas takšne, kot jih imate verjetno vi. Odločitev je povsem Tinina. V podjetju bomo spoštovali njeno odločitev, jo podpirali in razumeli, kot smo jo vselej doslej. Pripravljeni smo na oba scenarija. Tina Maze je v svoji karieri osvojila vse. Želja vsakega športnika je, da konča svojo kariero na vrhuncu. Ko pogledam Tino v obraz, opazim njeno utrujenost. Ne zaradi dejstva, da se je do zadnje preizkušnje borila za veliki kristalni globus, temveč zaradi celotne kariere, vseh pritiskov preteklosti. Najpomembnejše pri vsem skupaj je, da je zdrava. Vsa dejstva, ki sem jih naštel, so hkrati lahko razlog za Tinino nadaljevanje kariere. Vrhunsko smuča v vseh petih disciplinah in prepričan sem, da bi lahko v takšnem tempu z lahkoto nadaljevala še vsaj dve sezoni. Morda ne v vseh petih disciplinah, zanesljivo pa na dveh ali treh, kot to počno vse njene največje tekmice v boju za veliki kristalni globus. Prepričan sem, da se vsega tega dobro zaveda.

Bržčas je za vaše podjetje pomembno, da njeno odločitev izveste čim prej, mar ne?

Pri Stöckliju smo se odločili, da Tini Maze ne bomo na to temo zastavili niti enega vprašanja do konca tekmovalne sezone. Naše želje ji bomo prvič predstavili ta teden. Ves čas imamo pripravljeni dve pogodbi, in sicer če bo nadaljevala kariero, in če bo odslej samo naša ambasadorka. Verjamem, da je Tina cenila našo potrpežljivost in bo hkrati dobro sprejela našo malce večjo zvedavost. Pogodbo s Tino Maze imamo sicer do leta 2018. Vsekakor gre za posel, a je med nami nekaj več. Gre za prijateljstvo.

Ta konec tedna se bo Tina Maze predstavila na ekshibicijski tekmi v Lenzerheideju, torej na vašem, švicarskem terenu. Bo o njeni odločitvi kaj več znanega po tej tekmi?

Dogovorjeni smo, da se po nastopu v Lenzerheideju oglasi na sedežu našega podjetja in da gremo skupaj na večerjo z vsemi zaposlenimi. Verjamem, da se do konca tedna Tina še ne bo povsem sprostila po izjemno naporni sezoni. Hkrati bo minilo nekaj časa, da živci ne bodo več tako napeti. Sezona je bila zanjo res izjemno težka, saj si navadni smrtniki ne moremo predstavljati, kakšne pritiske je doživela na svetovnem prvenstvu in na vsaki tekmi v boju za veliki kristalni globus.

Kaj bi pomenilo tekmovalno slovo Tine Maze za Stöckli, ki se je v zadnjih sezonah na podlagi njenih dosežkov gotovo navadil na uspehe?

Ker smo se v podjetju zavedali, da uspehi Tine Maze ne bodo večni, smo pred to sezono podpisali pogodbo z Viktorio Rebensburg. Z njo smo si zadali visoke cilje, da jo v treh disciplinah pripeljemo med najboljšo sedmerico. Viktoria je v tej sezoni pokazala ogromen napredek in verjamemo, da ima še rezerve ter se vmeša v boj za osvojitev velikega kristalnega globusa. Če bo Tina končala športno pot, se bodo namreč vse najboljše alpske smučarke na svetu borile za skupno zmago z odličnimi tremi disciplinami, med katerimi bo tudi Viktoria, ki ima velik potencial.

Torej se ne spogledujete, da bi podpisali pogodbo še s katero trenutno bolj uveljavljeno alpsko smučarko od Viktorie Rebensburg?

Ne. Problem je tudi v tem, da takšnih smučark na trgu ni veliko. Dve, morda tri, ki imajo vse podpisane pogodbe za naprej. Trg torej ni tako velik. Kljub temu z odprtimi očmi spremljamo dogajanje na belih strminah.

Po rekordni sezoni Tine Maze ste predlani dejali, da ste za Črnjanko v podjetju izdelali 220 parov smuči, kar je bilo tedaj 13 odstotkov celotne proizvodnje. So številke v tej sezoni podobne?

Natančne številke vam ne morem povedati, ker teh parov nismo šteli. Je pa letošnja številka zanesljivo manjša, saj smo predlani izdelali novo linijo smuči, posledično je Tina potrebovala več parov, da je med njimi našla najboljše tekmovalne smuči. Z gotovostjo lahko trdim, da smo za Tino izdelali več kot 100 parov smuči. K temu dejstvu je treba dodati Tinin značaj. Ona namreč ni smučarka, ki bi ves čas iskala izboljšave in primerjave. Je smučarka, ki veliko stavi na občutke in opreme ne zamenja tako zlahka. Predvsem v slalomu in veleslalomu, medtem ko za hitre discipline potrebuje več parov.

Stöckli že nekaj let podpira tudi druge slovenske alpske smučarje. Kako ste zadovoljni s sodelovanjem?

Kar zadeva moških rezultatov, sem zelo razočaran. Boštjan Kline in Martin Čater imata voljo, a se borita z golim preživetjem. Prav ste slišali, nimata denarja za nič drugega kot za preživetje. Kako naj napadeta, dobro trenirata, se pravilno prehranjujeta? Moško slovensko alpsko smučanje definitivno ne gre v pravo smer. Na takšen način ne boste dosegali vidnejših rezultatov. Pri ženskah je bolje, a še zdaleč ne dobro. Pri Maruši Ferk se vidi veliko. Smučarka ima voljo, pripravljena je narediti vse, da bi bila dobra, a preprosto nima pogojev, v katerih bi lahko uspela. Bolj sem zadovoljen z mlajšimi smučarji, med katerimi bi izpostavil Ano Bucik. Ves čas se smeji, je pozitivna, trdo gara. Trenutno še ni na vrhu, a je naredila velik korak naprej. Vsako leto sem navdušen nad slovenskimi uspehi v mladinskih kategorijah, kjer ste že vrsto let uspešnejši od švicarskih vrstnikov. To v prevodu pomeni, da bi bili lahko slovenski smučarji, če bi imeli primerljive pogoje kot Švicarji, v članski konkurenci precej hitrejši. A ker smučarji teh pogojev nimajo, se njihov razvoj ustavi, še preden se lahko uveljavijo v globalni konkurenci.