Najkasneje po tem, ko je Edward Snowden poslal v javnost dokumente o tem, koga vse nadzorujejo ameriške in britanske tajne službe, je jasno, da se med tistimi, o katerih zbirajo podatke, ne najdejo le osumljeni teroristi ali drugi, ki so ali bi morda lahko kršili zakon.

Maximilian Schrems je avstrijski strokovnjak za zaščito osebnih podatkov. Petindvajsetletni diplomirani pravnik je že kot dijak in kasneje kot študent preživel semester v Združenih državah Amerike. Ko je študiral na univerzi Santa Clara v Kaliforniji, se je sestal s predstavniki Facebooka in nato ustanovil društvo Europe versus Facebook.

Leta 2011 je Schrems s posebnim obrazcem in dopisom, v katerem se je skliceval na 12. člen evropske direktive o zaščiti osebnih podatkov, od evropske centrale Facebooka na Irskem zahteval, naj mu pošlje vse podatke, ki jih je Facebook zbral o njem. Po nekaj posredovanjih prek elektronske pošte in grožnji, da bo podjetje ovadil pri irskem informacijskem pooblaščencu, so mu na Dunaj vendarle poslali zgoščenko z obsežno datoteko. Če bi na papir stiskal vse podatke, ki jih je Facebook v treh letih zbral o njem, bi potreboval 1200 listov papirja.

Zbrisani podatki še vedno v rokah velikega brata

Med zbranimi podatki so bili mnogi, ki jih je Schrems že zdavnaj izbrisal. Leta 2011 je avstrijski pravnik vložil 22 prijav pri irskem informacijskem pooblaščencu. Ker irsko postopkovno pravo predvideva, da se stranki v sporu najprej skušata dogovoriti, so februarja 2012 predstavniki Facebooka nadobudnega študenta obiskali na Dunaju, vendar oprijemljivih rezultatov ni bilo. V naslednjega pol leta je Schrems poskušal dobiti v vpogled dokumente, povezane s postopkom, vendar mu jih kljub večkratnemu posredovanju pri informacijskem pooblaščencu ni uspelo dobiti.

Septembra 2012 je irski informacijski pooblaščenec objavil poročilo, iz katerega je razvidno, da naj bi Facebook izpolnil nekatere od predlogov in izboljšal zaščito osebnih podatkov. Schrems je poročilu nasprotoval in predložil vrsto dokazov, da ni tako. Po tem, ko je ugotovil, da pri irskem informacijskem pooblaščencu ne bo mogoče ničesar doseči, je umaknil pritožbo in hkrati na Dunaju vložil skupinsko tožbo proti Facebooku.

Od tedaj Schrems toži vselej, kadar meni, da Facebook krši evropsko zakonodajo o zaščiti osebnih podatkov. Tako tudi, ko je Edward Snowden razkril, kako ameriška tajna služba NSA s programom PRISM pridobi podatke o uporabnikih Facebooka in drugih ameriških podjetij. Včeraj se je z zadevo začelo ukvarjati evropsko sodišče v Luksemburgu, sodbo pričakujejo v nekaj mesecih.