Upravno sodišče je pritrdilo ministrstvu za zdravje, da se Lekarna Ljubljana ne sme širiti na območje, kjer lekarniško dejavnost že opravlja drug javni zavod. Zato je sodišče zavrnilo tožbo Lekarne Ljubljana proti sklepu ministrstva za zdravje, s katerim je to zavrglo njihovo vlogo za odprtje lekarne v Litiji, kjer so že pred letom dni podpisali predpogodbo za nakup prostorov v tamkajšnjem socialno-varstvenem centru.

Ker je ljubljanski župan Zoran Janković že lani zaradi previsoke kupnine, ta je za 200 kvadratnih metrov znašala 633.500 evrov, širjenje Lekarne Ljubljana umaknil z dnevnega reda mestnega sveta, so v Litiji napovedovali tožbo proti Lekarni Ljubljana, saj so lekarniške prostore preurejali po njihovi meri in za to namenili okoli 150.000 evrov. V Litiji se za ta korak na koncu niso odločili, so pa vmes znižali pričakovanja pri prodaji prostorov, in sicer bi bili zdaj zadovoljni že s polovico kupnine. Ali so čakali na Lekarno Ljubljana in odločitev upravnega sodišča oziroma kako bodo ukrepali zdaj, ko Lekarne Ljubljana v Litijo zagotovo ne bo, na litijski občini še preverjamo.

Odločitev upravnega sodišča v litijskem primeru je sicer, zanimivo, drugačna, kot so jo v začetku meseca sprejeli za širjenje Lekarne Ljubljana v Postojno. Takrat so ministrstvu za zdravje naložili, da morajo izpeljati verifikacijski postopek enote Lekarne Ljubljana v Postojni in tako omogočiti promet z zdravili. Zdaj je upravno sodišče od tega stališča odstopilo, in sicer iz enakih razlogov, kot so odločili v litijskem primeru, so sporočili z zdravstvenega ministrstva.