Zdaj je rokometna afera dobila novo poglavje. Na tekmo, ki je bila odigrana 25. januarja, so se Zagorjanke že pred tedni pritožile zaradi domnevnega kršenja tekmovalnih pravil, kot razlog pa navedle nastop dveh Krimovih kadetinj (Urša Urbančič in Nina Žabjek) za člansko ekipo. Ker ima Krim premalo Slovenk – v domači ligi in pokalu mora imeti vsak klub med 16 igralkami v zapisniku najmanj 12 takšnih s slovenskim državljanstvom in največ štiri tujke –, je bil prisiljen dati v zapisnik kadetinji. A njun nastop je v luči čudno zapisanega člena pravilnika o rokometnih tekmovanjih (PORT) postal sporen: v desetem členu je v enem odstavku zapisano, da lahko igralke nastopajo le za dve starostni kategoriji (v svoji in še v prvi naslednji), že v naslednjem pa še to, da lahko na eni tekmi za člansko ekipo nastopajo največ tri kadetinje.

Ker sta igralki nastopili v več kot dveh kategorijah, poleg kadetske in mladinske še v članski, se je Zagorje pritožilo. Komisar lige Samo Kuzma je pritožbo zavrnil kot neutemeljeno, na njegovo odločitev pa so se Zasavci pritožili odboru za arbitražo. Ta je za mnenje zaprosil statutarni odbor, ki je v svojem odgovoru na 22. seji, ki je bila 9. marca, načeloma dal prav Zagorju. Nato se je zadeva spet preselila v roke arbitraže, ki je zasedala, a zapisnika menda ni dobil nihče od vpletenih.

Statutarni odbor se je znova sestal 19. marca na 23. seji z le eno točko dnevnega reda: »Mnenje in sklep k razlagi statutarnega odbora, podani na 22. seji.« Na njej je torej podal mnenje k svojemu mnenju izpred desetih dni in sprejel nekaj nenavadnosti. Zapisal je, da »obstaja velika verjetnost, da obstoječa ureditev, zapisana v tretjem in četrtem odstavku PORT, ne odraža resnične volje članov RZS, podane na 21. skupščini dne 11. 6. 2014«, prav tako pa je sprejel čuden sklep, da »se od dneva objave tega mnenja do ustrezne dopolnitve 10. člena uporablja razlaga, podana na 22. seji dne 9. 3. 2015, do sedaj odigrane tekme pa se registrirajo z doseženim rezultatom«.

»Čudno je, da daje statutarni odbor mnenje na svoje mnenje in sklep na svoj sklep. Očitno je vse prirejeno za potrebe Krima, pri katerem je zavladala panika, potem ko bi moral zaradi očitnih kršitev pravilnika izgubiti za zeleno mizo z 10:0. Krimu je nato uspelo izsiliti ponovno sejo statutarnega odbora,« nam je zaupal anonimni vir iz vrst zasavskega kluba, odvetnik Marko Meznarič pa meni, da ni bilo potrebe, da bi statutarni odbor kar koli dodatno pojasnjeval, saj je njegova odločitev razvidna iz sklepa 22. seje.

V Zagorju so začudeni, da odbor za arbitražo ni dal uradnega odgovora, celotno zadevo pa v klubu lahko spremljajo le prek zapisnikov sej statutarnega odbora, objavljenih na spletni strani RZS. »Zakaj za vse klube ne veljajo enaka pravila? Čuden je sklep statutarnega odbora s seje 19. marca, da je kršitev veljavna od takrat do ureditve pravilnika, za nazaj pa ne. Neverjetno je, da neki člen pravilnika, sprejet tudi na skupščini RZS, velja šele le od takrat, ko svoje mnenje naknadno poda statutarni odbor, ne pa od uradnega sprejetja,« se čudi naš vir. Klub se je že obrnil tudi na Olimpijski komite Slovenije, o nadaljnjih postopkih pa vir dodaja: »Če ne bomo mogli nadaljevati igranja v pokalu, bomo prikrajšani tudi za sponzorska sredstva, zato bi lahko zahtevali odškodnino. A to ni v našem interesu, saj želimo le poštenost in enakopraven odnos do vseh klubov. Kako bomo ukrepali naprej, bo odvisno od sklepa arbitraže. Če bo treba, bomo svojo pravico iskali tudi na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS) v Lozani.«

Uradni zmagovalec sporne tekme bi moral jutri v četrtfinalu igrati s Krko v Novem mestu, a je bil domači klub (ker tekme ni mogel prijaviti na upravni enoti, saj nasprotnik ni znan) dvoboj prisiljen začasno odpovedati. Odbor za arbitražo se bo mogoče sestal danes, komisar lige Samo Kuzma pa pravi: »Ničesar ne bi želel prejudicirati o tem, kako se bo odločil odbor za arbitražo. Njegova odločitev bo načeloma dokončna, a še vedno obstaja tretja stopnja – zahteva za varstvo zakonitosti.«