Vse kaže, da se bo boj za nakup Pivovarne Laško bil med nizozemskim Heinekenom in investicijsko družbo Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki ima v lasti tudi Telemach. Heineken in KKR naj bi namreč oddala najboljšo ponudbo in se tako uvrstila v ožji izbor. A za zdaj ni mogoče izključiti, da bosta dobila konkurenco, saj lahko kateri od preostalih skladov z izboljšanjem svoje ponudbe ponovno vstopi v prodajni postopek.

Zavezujočo ponudbo za dokapitalizacijo Pivovarne Laško v višini najmanj 75 milijonov evrov in hkratni nakup 51,1-odstotnega paketa delnic so oddali tudi skladi CVC Capital Partners, Mid Europa Partners in Bain Capital. Slednji naj bi s svojo preskromno ponudbo po nekaterih informacijah že izpadel iz prodajnega postopka, medtem ko naj bi lastniki in uprava Pivovarne Laško pod vodstvom Dušana Zorka CVC Capital in Mid Europo nameravali pozvati, naj izboljšata svoji ponudbi, če se želita uvrstiti v ožji izbor.

Po neuradnih informacijah pa naj bi bile ponudbe potencialnih prevzemnikov blizu oziroma celo nekoliko pod trenutno borzno ceno (24 evrov) in hkrati v okviru vrednotenj, ki jih je na zahtevo nadzornega sveta Pivovarne Laško opravila družba KPMG. Tako ne preseneča, da med lastniki včeraj ni bilo zaznati pretiranega navdušenja. Največja lastnica Pivovarne Laško je s četrtinskim deležem Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), v prodajnem konzorciju pa so še Kapitalska družba, družbi za upravljanje KD Skladi in Alpen Invest, banke (NKBM, Abanka in Banka Koper) ter Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP).

Izbrani kupec do najmanj 65 odstotkov lastništva

Prodajni postopki bi morali biti zaključeni do konca letošnjega junija, ko bi moral izbrani kupec Laško tudi dokapitalizirati. Spomnimo, da dokapitalizacijo zahtevajo banke upnice Pivovarne Laško, ki so pred dnevi prejele tudi dobršen del kupnine za Radensko. Več potencialnih prevzemnikov Laškega je poleg obeh pivovarn želelo kupiti tudi to družbo, kar bržkone pojasni naglico češke Kofole pri zaključevanju transakcije. Spomnimo, da je uprava Laškega iz še vedno ne popolnoma razumljivih razlogov konec lanskega leta Radensko prodala Čehom, posel pa upravičevala s potrebo po hitrem razdolževanju. A kupnino so v Laškem prejeli šele minuli teden, torej tri mesece kasneje.

Glede na to, da sta se minuli teden prodajnemu postopku naknadno pridružila tudi Banka Koper in SOP, bi izbrani kupec z nakupom večinskega deleža in vplačilom dokapitalizacijskih delnic lahko še pred uradno objavo prevzemne ponudbe imel v lasti med 65 in 70 odstotki delnic. Kolikšen delež bo izbrani kupec dejansko dobil, bo v veliki meri odvisno od cene delnice in višine dokapitalizacije.

Lastniki in uprava Pivovarne Laško podrobnosti za zdaj ne razkrivajo. S prejetimi ponudbami je Zorko včeraj že seznanil tudi nadzorni svet Pivovarne Laško, ki pa mu po neuradnih informacijah ni razkril niti imen potencialnih kupcev niti višine ponudb.

Prodaja se končuje, ATVP pa preiskuje?

Medtem ko se prodajni postopki približujejo koncu, pa naj bi v Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pred kratkim odprli postopek nadzora nad trgovanjem z delnicami Pivovarne Laško. Sumili naj bi, da so nekateri vlagatelji delnice kupovali oziroma prodajali na podlagi notranjih informacij. Pri tem naj bi se opirali tudi na dejstvo, da so že kmalu po začetku prodajnega postopka imena potencialnih kupcev prišla v javnost. Toda podobno je bilo tudi v primeru prodaje Heliosa, Letrike, Aerodroma Ljubljane, Telekoma Slovenije in številnih drugih podjetij, a to agencije očitno ni zmotilo. Kaj natančno preiskujejo in ali so morda dobili kakšno prijavo nepravilnosti, na ATVP ne razkrivajo, češ da so (morebitni) postopki nadzora tajni.

Zakaj so se odločili, da postopek nadzora začnejo prav na vrhuncu prodajnega postopka, ostaja nepojasnjeno. Ob tem se zastavlja tudi vprašanje, zakaj na agenciji trgovanja z delnicami Laškega pod drobnogled niso vzeli že lani. V minulem letu je bila delnica Pivovarne Laško najdonosnejša na Ljubljanski borzi, saj se je njena vrednost s štirih evrov zvišala na 23,5 evra oziroma za rekordnih 486 odstotkov. Skupno je bilo samo lani z delnicami Pivovarne Laško sklenjenih za 54 milijonov evrov poslov, lastnika pa je zamenjala tretjina vseh delnic.

Med prodajalci so izstopali predvsem Probanka, Banka Celje, Gorenjska banka, Kovintrade Celje, Alpen Invest, Fructal, Banka Koper in poslovnež Tomaž Subotič. Medtem pa so delnice kupovali predvsem številni mali vlagatelji, investitorji, ki se skrivajo za fiduciarnimi računi tujih bank, Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP), domače družbe za upravljanje, Tilen Klarič in njegova družba Media Publikum, ciprska družba Boxaric, za katero naj bi stal Gorazd Borštnar, in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Ta je prek družinskega podjetja M & M International že vrsto let vpet tudi v poslovanje Pivovarne Laško, saj ji med drugim prodaja napise za steklene površine in vozila.