»Gre za dobro novico, še posebno za tiste, ki se ukvarjamo s turizmom. Sedaj bomo lahko načrtovali tudi zimski turizem. Razveseljivo je, da se načrtuje tudi ponovno odprtje Kanina in povezava Kranjske Gore prek Vršiča z Bovcem ter prek Predela s Trbižem bo za nas vse skupaj nova priložnost in izziv,« je prepričan Sergej Bolčina, predsednik krajevne skupnosti Soča - Trenta in lastnik kampa v Trenti.

Odpiranje ceste, ko bo varno

»Razen prevoznosti Vršiča naj bi obnovili tudi kilometer cestišča pri Koči na Gozdu. Še vedno pa v dolini razmišljamo o ideji gradnje predora pod 1611 metrov visokim prelazom Vršič. Vsi pa smo si edini, da v primeru nevarnosti plazov in previsoke snežne odeje odpiranje Vršiča ne pride v poštev, kot tudi ne, da Vršič odpiramo z lopatami, kar se je v preteklosti že dogajalo,« dodaja Bolčina.

»Čeprav z odprtjem meje z Italijo cesta skozi Vršič nima več tako pomembne povezovalne funkcije kot v preteklosti, pa ne moremo zanemariti njenega vitalnega pomena za prebivalce doline Trente in razvoj turizma v dolini,« so na direkciji za infrastrukturo utemeljili odločitev o prekategorizaciji ceste in poudarili, da ob sneženju v nočnem času ceste ne bodo plužili in da jo bodo zaprli tudi v primeru, ko bo ogrožena prometna varnost ali bi bili za zagotavljanje prevoznosti potrebni preveliki stroški. Seveda se s temi omejitvami strinjajo tudi na bovški občini.

»Vsi se zavedamo, da v primeru velikih snežnih padavin in nevarnosti plazov, še posebno na gorenjski strani pod Mojstrovko, nihče ne zahteva odpiranja Vršiča. Nismo pa se mogli strinjati, da je cesta zaprta, ko je bila z izjemo nekaj ovinkov skoraj popolnoma kopna,« je sedaj zadovoljen tudi Valter Mlekuž, župan bovške občine.

Odprtje Vršiča poleg pridobitve za turizem pomeni tudi bližji dostop 300 Trentarjem do Ljubljane in Jesenic, na katere so vezani zaradi obiskov zdravnika in nakupov. Krajšo pot pa bodo imeli tudi lastniki počitniških hišic, saj so morali iz notranjosti Slovenije ob zapori Vršiča opraviti najmanj 100 kilometrov daljšo pot skozi Idrijo ali Novo Gorico kot tudi skozi Trbiž in Predel. Naj spomnimo, da se v dolini s turizmom ukvarja okoli 15 ponudnikov in da imajo 300 ležišč v sobah in apartmajih.