Iz zavarovalnice so, kot že ničkolikokrat poprej, sporočili, da »v okviru danih možnosti oziroma tržnih razmer aktivno iščejo rešitve«. Iščejo hotelirja ali nekoga, ki bi se ukvarjal z »drugo ustrezno dejavnostjo«. »Do zdaj še ni bilo izkazanega interesa, ki bi upravičil naša pričakovanja. Pri tem se zavedamo, da so trenutne razmere na nepremičninskem trgu zelo zahtevne,« so sporočili iz Zavarovalnice Triglav, ki ji je sicer le uspelo prodati loško kopališče, še vedno pa ni nikogar, ki bi kupil nekdanjo restavracijo Krona sredi mesta, kjer bi bil lahko tudi manjši, butični mestni hotel.

Postelj dovolj, a so razpršene po hribih

Pri vsem tem je zelo zanimivo, da ima širše loško območje, se pravi Škofja Loka s Selško in Poljansko dolino ter hribovitim zaledjem kar 778 turističnih postelj, zgolj občina Škofja Loka 246. A problem tiči v tem, da gre po večini za apartmaje in turistične kmetije. Kar pomeni, da je nemogoče v enem objektu nastaniti za avtobus turistov, kaj šele, da bi kaj takega uspelo v središču mesta ali vsaj blizu njega. Prihodnji teden, ko se začenja uprizarjanje Škofjeloškega pasijona, so prav vse kapacitete v Škofji Loki zapolnjene. »Lahko bi prodali še mnogo, mnogo več sob, a kaj, ko gre tudi za poslovne goste, pa posebne, vabljene goste, ki vsi zahtevajo več kot le apartmajsko nastanitev, se pravi vsaj nočitev z zajtrkom in seveda kar se da blizu mesta. Tu imamo na voljo le tri ponudnike, ki imajo od zgolj štirih do 35 postelj,« je trenutno stanje slikovito orisala vodja turizma pri Razvojni agenciji Sora Andreja Križnar.

Po njenem mnenju bi Škofja Loka torej zagotovo potrebovala večji mestni hotel z največ sto do 120 ležišči. »Možnosti so slabe. Sem ter tja kdo povpraša za Transturist, nekaj je tudi idej za druge lokacije, ki se še niso uresničile. Veliko si obetamo od odprtja obvoznice, ki bo skoraj v celoti razbremenila promet skozi mestno jedro, kar bi odprlo nove možnosti tudi za hotelsko ponudbo, recimo na Spodnjem trgu,« je še dodala Križnarjeva. A bo vsak zasebni vlagatelj bržkone dvakrat premislil, če se splača vlagati v hotelsko ponudbo Škofje Loke. »Drži. Veliko moramo še postoriti na dodatni ponudbi. Zdaj, v času pasijona, bi bil vsak hotel seveda poln, a to je le en mesec na šest let. Treba je razmisliti, kako obdržati goste v Škofji Loki vse leto,« se zaveda Križnarjeva.

Zanimiva turistična statistika

A že zdaj je podatek o povprečni dobi bivanja za mnoge, ki so prepričani, da si turisti Škofjo Loko, sicer čudovito srednjeveško mestece, pridejo ogledat le za kako popoldne, kar presenetljiv. Slovensko povprečje je 2,88 dneva, gorenjsko 2,56, medtem ko se povprečen gost v Škofji Loki zadrži 2,6 dneva, kar je celo nekoliko nad gorenjskim povprečjem. In če vemo, da so na Gorenjskem Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Brdo – je ta podatek spodbuden. Nekoliko manj pa tisti o povprečni zasedenosti. Na Gorenjskem je ta 18-odstotna, v Škofji Loki zgolj dobrih deset odstotkov.