Tudi Zmago Jelinčič Plemeniti je 9. marca 2010, ko so kriminalisti nenapovedano obiskali prostore državnega zbora, govoril o politični zaroti. Tedaj je bila na oblasti levosredinska vlada, notranje ministrstvo je vodila svetlolaska, v pripravljenosti pa so bile tudi novinarske ekipe. Ko so kriminalisti vstopili v pisarno najmanjše poslanske skupine, je prvaku SNS, osumljenemu politične trgovine s kmetijskim ministrom Milanom Pogačnikom, ob strani stal Aleksander Čeferin. Plemeniti politik je po preiskavi seveda vedel, da gre za udarec notranje ministrice. Tudi njegov poslanski kolega iz vrst SNS Miran Györek je bil prepričan, da gre pri preiskavi za politično ozadje. »Ve se, katerim strankam pada rating, vemo, s katerimi strankami imamo malo bolj pereče diskurze,« se je jezil poslanec, ki se ga niti najbolj pozorni popisovalci državnozborskega dogajanja ne spomnijo več. Minister iz kvote SD je po preiskavi brez potrebe odstopil, kasneje je odšla tudi notranja ministrica, Jelinčič pa se je s svojo druščino od poslanskih klopi za vedno poslovil ob predčasnem odhodu Pahorjeve vlade.

11. marca 2015 se je zgodba seveda ponovila. Kriminalisti so spet nenapovedano vstopili v prostore državnega zbora, spet jih je zanimalo gradivo v pisarni najmanjše poslanske skupine in novinarji so bili spet na svojih položajih. Spet je bila v ospredju politična kuhinja in vanjo je bila spet vpeta predsedujoča oseba najmanjše parlamentarne stranke, ki jo je spet zastopal najvplivnejši odvetnik najmočnejše odvetniške družbe v državi. Poslanec najmanjše poslanske skupine je spet trdil, da je bila zadeva organizirana in da se stvari dogajajo z namenom preusmerjati pozornost na druge teme, in spet je bila na udaru notranja ministrica… A če si sposodimo besede pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, histerije v državi s tem še zdaleč ni konec. Po analogiji dogodkov izpred petih let je namreč predviden še odstop ministra iz kvote Socialnih demokratov – tokrat bo dal kmetijski minister verjetno prednost svojemu kolegu iz obrambnega resorja. Odšla bo tudi notranja ministrica, vlada bo seveda razpadla, ob predčasnem zaključku mandata pa bodo pisarne na Šubičevi zapustili še člani najmanjše opozicijske stranke.

Pred dnevi se torej v državnem zboru ni zgodilo nič takega, da bi bilo treba noreti pred televizijskimi kamerami. Dokler bodo interesi politikov pomembnejši od potreb malega človeka, se bo zgodovina očitno ponavljala. In histerija bo zopet na sporedu 13. marca 2020. Pa še petek trinajsti bo.