Od vas je bil boljši le Peter Prevc.

Zelo sem vesel, da mu je uspelo. Fenomenalno. Kakšen telemark je naredil pri 248,5 metra! Dvomim, da je česa takšnega trenutno sposoben še kdo v karavani. Dosegli smo tisto, kar smo si želeli: da je Freund izgubil 50 točk v dvoboju s Prevcem.

Včeraj sta igrala Prevcem besedni pingpong, danes pa skakalnega.

Za oba se je izšlo sanjsko. Upam, da bodo moji skoki še naprej na takšni ravni, a se zavedam, da se ne bom serijsko uvrščal med najboljše tri.

Sebe nočete uvrščati med favorite, a z drugim mestom ste se demantirali.

Nisem imel osnove, saj v četrtek nisem skakal tako dobro kot v petek.

V dvoboju za drugo mesto ste le za desetinko točke premagali Avstrijca Stefana Krafta.

Pogumne spremlja sreča. Vedel sem, da se bo igra desetink enkrat obrnila meni v prid.

Kakšne so bile čarobne besede Janusa pred tekmo, da je Slovenija dosegel izjemen ekipni uspeh?

Ni bilo posebnih nasvetov, ker je vsak sam vedel, kaj je delal narobe na treningu. Ker smo delali veliko manj napak, smo bili uspešni.

Pokazali ste novo odliko, da znate leteti tudi z vetrom v hrbet.

Vedel sem, da sem močan na velikanki, nisem pa si predstavljal, da grem lahko tako daleč z vetrom v hrbet. To je odlično za samozavest in spodbuda za naslednjo sezono.

V Planici najpogosteje pristanete pri 237,5 metra.

Tam so mi postavili zid. Upam, da mi bo kmalu šlo dlje. Morda je trik v tem, da je bil toliko dolg polet, ki sem ga posnel s kamero, in se mi je vse vtisnilo v možgane.

V nasprotju z Vikersundom v Planici tekmovalci serijsko letijo čez 200 metrov.

To je čar Planice. Celo 240 metrov je lahko skočiti. Letalnica je narejena točno tako, kot sem si želel, in je najlepša na svetu.

Kako ste se izkopali iz krize, v kateri ste bili v prvi polovici sezone?

Osebnostno sem prišel iz krize močnejši, saj zdaj vsaj približno vem, kaj moram narediti, kako se odklopiti, in ne smem se preveč sekirati. Pri meni je bil problem, da sem se psihično preveč obremenjeval in izsiljeval rezultate. Vedel sem, da sem dobro treniral, a to ni dovolj za uspehe. Ker je bila osnova dobra, se je obrestovalo v drugem delu sezone.

Imate sloves najpogumnejšega skakalca, saj vas celo padci ne iztirijo.

Ni me strah. Če me bo postalo strah, bom verjetno nehal skakati, ker ne bom več užival. Strah se z leti nikakor ne povečuje.