Od takrat se je veliko spremenilo, dobili smo samostojno državo, lov na rekorde pa je na peterici letalnic postal še večja obsedenost kot nekoč. Obisk Planice še vedno navdušuje deset tisoče in tako je bila današnja tekma razprodana že pred dnevi, pa čeprav mnogi menijo, da je prostora za več kot 30.000 skakalnih navdušencev.

Množice seveda niso naključje, saj ni skrivnost, da Peter Prevc, Jurij Tepeš in Robert Kranjec sodijo med najboljše letalce na svetu, zaporedje zmagoslavij v Planici pa so s treh podaljšali na štiri leta. Pri čemer je bila včerajšnja dvojna zmaga naveze Prevc-Tepeš toliko pomembnejša, saj ohranja upanje, da bodo v nedeljo Zdravljico, podobno kot včeraj, ob zbranem petju množice, ki solzi oči, zaigrali tudi zato, ker bo Slovenec številka ena skupnega svetovnega pokala. Pred zadnjo tekmo zaostaja le še 44 točk.

Razvoj letalnic gre sicer z velikimi koraki naprej in po dveh desetletjih je letenje prek nekoč magičnih 200 metrov postalo dosegljivo tudi povprečnemu skakalcu. Večje je vprašanje, kdaj bo spet padel rekord, sploh v Planici, kjer strokovnjaki kot skrajni domet omenjajo 252 metrov, kar je vsega 50 centimetrov več od veljavne rekordne znamke Norvežana Fannemela. V zraku je prav tako (uradni) odgovor na vprašanje, kako daleč je mogoče leteti, da obremenitve na športnika ne bi postale prevelike. Je pa Kranjec pred dnevi dejal, da bi v Planici ob poglobitvi objekta lahko leteli tudi do 300 metrov. Ali je to realno, glede na to, da je letalnica nova, pa je druga zgodba. Verjetno bo na rekord v Planici, ki je bila od leta 1969 prenovljena osemkrat in na kateri so postavili 28 svetovnih rekordov – zadnjega pred 10 leti –, treba čakati še nekaj let.