Suha gradnja je v gradbeništvu prisotna v večjem obsegu zaradi hitrega načina gradnje, izredno dobre prilagodljivosti in cenovne primernosti. V kolikor želimo spremeniti razporeditev prostorov, je s pomočjo suhomontažnih del to enostavno in hitro. Suhomontažni materiali ob pravilni vgradnji predstavljajo zelo dober nadomestek klasičnim gradnjam. S svojo lahkostjo in enostavnostjo pri gradnji pa suha gradnja močno prekaša klasične gradbene postopke.

Poglejmo na primer predelno steno. V kolikor želimo izdelati klasičen predelni zid, je njegova gradnja zamudna in najpogosteje »umazana«. Zid je najprej potrebno zgraditi, počakati, da se posuši, ter nato nanesti grobi in fini omet (oziroma strojni omet). Za izdelavo takšnega zidu običajno potrebujemo štiri dni ali več, odvisno od hitrosti sušenja ometa. Klasično zidani zid manjših debelin ima zaradi svoje velike mase zadovoljive zvočno izolacijske lastnosti. Če bi želeli takšen zid porušiti, bi bilo za samo rušenje in odstranitev vseh ruševin potrebno vložiti veliko napora. Ostalo bi tudi veliko prahu, ki je posledica drobljenja ometov in vezne malte.

Enostavna in hitra suhomontažna gradnja

Če izberemo suhomontažno gradnjo predelne stene, je njena izdelava izredno enostavna in hitra. Izvajalec postavi podkonstrukcijo za predelno steno, ki je ustrezno dilatirana od nosilnega zidu, tal in stropa. Z ene strani na nosilno podkonstrukcijo privije mavčno-kartonske plošče, vloži toplotno in zvočno izolacijo URSA TWF 1 ali URSA TWP 1, ki se mora tesno prilegati med nosilno podkonstrukcijo.Na koncu položi še mavčno-kartonsko oblogo z druge strani podkonstrukcije. Po opravljenih grobih delih sledi kitanje in bandažiranje vseh spojev plošč ter pleskarska obdelava površine. Manjši zid je tako lahko dokončan v približno dveh dneh.

Kaj pa zvočno-izolacijske lastnosti v primerjavi z masivnimi predelnimi zidovi? Tudi tu ni težav. Hrup, ki se širi po zraku, odlično absorbira toplotna zvočna izolacija URSA, ki skupaj z mavčno-kartonsko ploščo v sestavi zidu predstavlja sistem toge površine in vzmeti. V kolikor želimo imeti posebne zvočno-izolacijske lastnosti predelne stene, je potrebno veliko pozornosti nameniti njeni pravilni sestavi ter izdelavi. Vsaka nenatančnost v izdelavi pomeni slabšo zvočno izolativnost.

Tudi odstranjevanje suhomontažne stene je hiter in enostaven postopek. Z rezilom (olfa nožem) mavčno-kartonske plošče razrežemo na manjše kose, odstranimo toplotno in zvočno izolacijo ter nato še podkonstrukcijo predelne stene. Takšna rušitev je hitra, enostavna inčista.

Tudi pri spuščenih stropih in poševnih stenah

Suhomontažna gradnja je prisotna tudi pri spuščenih stropih in poševnih strehah, kjer z mavčno-kartonskimi ploščami dosežemo svetle prostore, kakor da bi bile površine izdelane s klasičnim ometom. Stropne konstrukcije pogosto potrebujejo tudi dodaten sloj toplotne izolacije in ustrezne folije, ki preprečujejo prekomerno zasičenje toplotne izolacije z vodno paro. Za zagotavljanje ustrezne zaščite pred prehodom vodne pare skozi konstrukcije ima URSA v svojem prodajnem programu paroprepustno folijo URSA SECO PRO 2 ter parozaporno folijo URSA SECO PRO 100.

Dodatno tesnjenje stikov folij in različnih prebojev zagotavljamo z lepilnima trakovoma URSA SECO PRO KP in URSA SECO PRO KA. Z navedenima tipoma folij ter tesnilnima trakovoma zagotavljamo optimalno zaščito toplotne izolacije pred prekomernim zasičenjem z vodno paro ter ohranjamo vse potrebne toplotnoizolacijske lastnosti materiala. Da zagotovimo ustrezno toplotno zaščito prostora, je potrebno stropne konstrukcije dodatno obložiti z ustrezno toplotno izolacijo (primeri toplotno-izolacijskih materialov, primernih za vpenjanje in polaganje na podlago, so URSA SF 32, URSA SF 34, PURE 35 RN, URSA SF 38, ter toplotno-izolacijski material, primeren le za polaganje na podlago, URSA DF 39).

Pri suhomontažnih gradnjah se pogosto srečujemo s stekleno volno URSA. S svojimi lastnostmi, kot so negorljivost (razred požarnih lastnosti po Euroclass–A1), odlična absorpcija zvoka (linearni upor zračnemu toku –> 5 kPa s/m2), odlične toplotnoizolacijske lastnosti (lambda = 0,032 W/mK) ter lahkost materiala, je v veliko pomoč pri zagotavljanju ustrezne zaščite pred hrupom, preprečevanju širjenja požara, zmanjšanju toplotnih izgub skozi konstrukcijske elemente ter lahki in enostavni izvedbi del.

Če se odločate za uporabo suhe gradnje v vašem objektu in ne veste, kako pravilno uporabiti različne materiale, nas pokličite in z veseljem vam bomo pomagali z nasveti o pravilni izbiri in uporabi ustreznih materialov.