»Poskusil sem nastopiti brez posebnega pritiska lova za točke, s takim tekom bi ob boljšem streljanju lahko dosegel precej več. Zdaj mi ne ostane prav veliko možnosti, da bi napredoval na drugo mesto, saj ne verjamem, da bi Šipulinu spodletelo na preostalih dveh tekmah, pa še odbitek ne gre meni v prid. Zadovoljen bom, če bom obdržal tretje mesto. Ni druge, kot da se optimalno pripravim na zasledovanje, saj zaostanki niso veliki. Preračun točk bo odraz nastopa sam po sebi,« je Jakov Fak razmišljal po včerajšnji tekmi na biatlonski desetki v Hanti-Mansijsku, ki se mu z 18. mestom ni posrečila.

Svetovni prvak v biatlonski formuli ena se na finalu svetovnega pokala v Sibiriji še vedno bori za mesto na zmagovalnem odru, kar bi bil tudi največji uspeh slovenskega biatlona v 38-letni zgodovini niza največjih tekem v sezoni. Na zaključni preizkušnji v sprintu je zapletel situacijo s tremi zgrešenimi tarčami. Za končno tretje mesto v skupnem seštevku bo imel še napet obračun z Nemcem Simonom Schemppom, ki je končal dve mesti pred njim.

Fak je tudi v Sibiriji obdržal izjemno hitrost v smučini. Hitrejša sta bila le Nemca, tretjeuvrščeni Benedikt Doll (3. mesto) in Arnd Peiffer. Kljub dokaj previdnemu streljanju ni pokril treh tarč, kar je bilo ob razmeroma dobri strelski statistiki konkurence še bolj v njegovo škodo. »Morda sem bil pri streljanju leže do prvega strela malce prehiter, stoje sta dva zgrešena strela posledica napake pri proženju. Domnevam, da je to posledica ozeblin na prstu, saj se mi to po teh težavah pred časom pogosteje dogaja,« je Fak navrgel možen razlog. Koliko so na njegovo strelsko (ne)natančnost znova vplivali tekma ob večernem mraku in reflektorji, ostaja uganka. Dobra plat te neugodne okoliščine je, da bosta zaključni tekmi 38. sezone pri dnevni svetlobi. Jutri v zasledovanju bo začel minuto in deset sekund za vodilnim Fourcadom, nedeljski skupinski start pa je tako in tako paradna disciplina.

Medtem ko je Martin Fourcade nanizal že osmo zmago v sezoni in s tem tudi praktično četrtič zapored osvojil veliki kristalni globus, ob tem pa tudi malega za disciplino, je Faku pobegnil tudi drugouvrščeni Anton Šipulin. Fak ostaja tretji v skupnem seštevku, 31 točk pred Schemppom (823:792). Fakov hendikep je, da se mu bodo zaradi brisanja dveh najslabših dosežkov v sezoni, kot je pravilo IBU, na zadnjih dveh tekmah štele le boljše uvrstitve (in točke) od 24. mesta, medtem ko bo nemški biatlonec dobival polno bero. Kot nalašč bosta zadnji tekmi z ramo ob rami. »Vsekakor bo treba do konca dirkati na polno,« je pripomnil Jakov Fak.

Z izjemo Fourcada se nastop ni posebej posrečil nobenemu svetovnemu prvaku iz Kontiolahtija. Erik Lesser je bil 26., Johannes Boe le 68., nastop ni uspel niti biatloncema z največ kolajnami Ondreju Moravcu (38.) in Tarjeiu Boeju (50.). Prav neprestana motivacija je odlika 26-letnega Francoza iz Fort Romeauja v Pirenejih, ki je včeraj nanizal že 37. zmago, s čimer se je na tretjem mestu vseh časov izenačil z Emilom Heglejem Svendsenom. »Vesel sem nove zmage v Hanti-Mansijsku. To je kraj, kjer sem dosegel prvo zmago,« se je Martin Fourcade spomnil na slavje pred petimi leti.

Zadnja desetka v sezoni je bila zelo pomembna tudi za drugo trojico slovenskih biatloncev. Lovili so ekipno deveto mesto v pokalu narodov. A tako kot Fak se strelsko s prav tako le 70-odstotno natančnostjo nista proslavila niti Klemen Bauer (37. mesto), ki je bil znova med petnajsterico najhitrejših v smučini, a ima vsaj še eno priložnost za popravilo vtisa v soboto na zasledovanju, niti novinec Rok Tršan (77. mesto). Lenart Oblak (71. mesto) pa kljub le enemu kazenskemu krogu ni izkoristil priložnosti. Tekaško že vso zimo vegetira. Kot varovanec Uroša Velepca je vzorčen primer za analizo ob koncu sezone. Slovenija je v moški razvrstitvi pokala narodov IBU na desetem mestu. Švicarji, ki so pred tekmo imeli le dve točki prednosti, so prehiteli doslej osme Kanadčane. Najmočnejšo reprezentanco na svetu ima Norveška, ki ji je tako pripadla denarna nagrada 44.000 evrov, Slovenija je ob nagradnem bonusu 9000 evrov ohranila kvoto nastopajočih in s tem povezane bonuse za naslednjo sezono. Prav razvrstitev v pokalu narodov bo danes v ospredju na zadnjem sprintu biatlonk s Tejo Gregorin, Andrejo Mali in Anjo Eržen, na startu pa je le 72 biatlonk.