Za celotno severovzhodno Slovenijo je nedvomno spodbudna napoved, da bo Letališče Edvarda Rusjana Maribor s 1. junijem ponovno imelo redno letalsko linijo. Še bolj všečen postane ta projekt zaradi napovedi Adrie Airways, da bo možno povratno vozovnico za let med Mariborom in londonskim letališčem Southend kupiti že za 69 evrov z vštetimi pristojbinami.

»Verjamemo v uspešno zgodbo,« je bil včeraj optimističen Mark Anžur, predsednik uprave Adrie Airways. »Na mariborskem letališču bi lahko uveljavili novo dolgoročno ponudbo, saj je njegova geografska lokacija ugodna za razvoj baze nizkocenovnih letov.«

»Dogovarjamo se o desetletnem partnerstvu in o nadgradnji letalskih operacij,« je razkril Marko Gros, direktor Aerodroma Maribor. Prepričan je, da ima drugo največje državno letališče prednost pred bližnjo konkurenco, predvsem zaradi nižjih obratovalnih stroškov, ta prednost pa naj bi se v prihodnje še povečala z menjavo dobavitelja goriva.

Pravi cenik bo objavljen šele konec meseca

Mikavnost novega zračnega mostu med Slovenijo in Otokom je dodatno ozaljšal Roger Clements, komercialni direktor letališča London Southend. Odprli so ga pred štirimi leti in skozenj na leto potuje poldrugi milijon potnikov. Njihov cilj je to število dvigniti na pet milijonov potnikov. »Podprite Adrio in privabite v Maribor in v Slovenijo čim več izmed tistih 20 milijonov ljudi, ki živijo v gravitacijskem območju našega letališča,« je dejal Clements. Za tiste, ki se bodo odločili za let junija ali julija, so v Southendu pripravili posebno dobrodošlico: zanje bo vlak v središče Londona brezplačen.

Do sem vse zveni izjemno spodbudno. Optimizem pa nemudoma splahni tistemu, ki želi na spletni strani Adrie Airways že zdaj preveriti cene povratnih vozovnic med Mariborom in Londonom. Za termine v začetku julija se namreč cena povratnega leta giblje med 270 in 634 evri.

Vendar se je ta cenovni preplah izkazal kot lažen. To so cene prevozov na drugih linijah s prestopom v Ljubljani, so nam sporočili iz uprave Adrie Airways, »mariborski« cenik bodo objavili šele konec meseca. Cene na njem bodo nedvomno morale biti bistveno nižje od zdaj objavljenih, če bodo hoteli uspešno konkurirati bližnjim letališčem, od koder se leti v London in nazaj tudi že za dobrih 130 evrov s prtljago vred.

Z ljubljanskega, zagrebškega in tržaškega letališča se na teden zvrsti kar 30 letov proti Londonu. Na poletnem voznem redu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana so povezave Adrie Airways, Easyjeta in Wizzaira. Z mednarodnega letališča Zagreb letita v London Croatia Airlines in British Airways, s tržaškega letališča pa Ryanair leti na londonski Stansted petkrat na teden.

Letalo ne bo stacionirano v Orehovi vasi

Mariborska misija Adrie je vsekakor tvegana. V prvi fazi bo obremenjena z dodatnimi stroški, ker bo med Mariborom in Londonom izvajala tako imenovani pozicijski let. To pomeni, da letalo ne bo stacionirano v Orehovi vasi, temveč bo odletelo z Brnika najprej v Maribor in nato naprej v London, nakar se bo po povratnem pristanku v Mariboru vrnilo na Brnik. Dva dodatna vzleta in pristanka seveda nista poceni. Da bi nova redna linija poslovala rentabilno, bo nujna vsaj 70-odstotna zasedenost letal, je razkril Anžur in dodal, da nameravajo letos v London in nazaj prepeljati približno 10.000 potnikov.

Adria je nazadnje iz Maribora z redno linijo letela leta 2000. Povezavo z Münchnom je ukinila že po 23. vzletu. Tokrat ne nameravajo tako hitro obupati. Minuli poskusi revitalizacije mariborskega letališča so se žal klavrno končali. Najbolj je obetala Ryanairova redna linija, ki pa jo je irski nizkocenovni prevoznik po desetih mesecih ukinil marca 2008, ker mu lokalno okolje ni bilo pripravljeno subvencionirati zračnega mostu. Anonimna letalska družba Golden Air je leta 2011 iz Maribora letela v London samo enkrat in je tja odpeljala samo enega potnika, vse druge napovedi o uvedbi rednih linij pa so se razblinile, še preden bi se z letalske steze v Orehovi vasi dvignilo letalo.