Ytong je izjemen gradbeni material. Zakaj?

Ena ključnih prednosti ytonga je odlična toplotna izolativnost, ki je neposredno povezana z varčevanjem z energijo. Ytong je namreč material iz porobetona, ki s svojo posebno strukturo učinkovito preprečuje vdor toplote ali mraza v notranjost hiše. Ker vzdržuje prijetno bivalno klimo ne glede na nihanje zunanje temperature, porabite manj energije za ogrevanje ali hlajenje.

Ali tako zgrajena hiša sploh potrebuje dodatno toplotno izolacijo?

Ne, ravno v tem je prednost ytonga. S samo enoslojnim zidom iz 40-centimetrskih termoblokov ytong zadostimo standardu pravilnika PURES, ki opredeljuje energetsko učinkovitost objektov. V praksi to pomeni, da se lahko vselite v zgrajeno hišo brez fasade, pa ne boste utrpeli izgub energije in si posledično povečali stroškov ogrevanja ali hlajenja. Fasado naredite zgolj iz estetskih in ne varčevalnih razlogov. Tukaj se pokaže velika razlika v primerjavi s klasično opečnato hišo, saj se vanjo ne morete veseliti oz. imate velike izgube energije, dokler ne uredite toplotno izolativne fasade.

Od prihrankov energije k prihranku časa. Gradnja z ytongom je namreč hitrejša od klasične opečne gradnje, kajne?

Res je, zato je hiša ytong idealna izbira za samograditelje, ki jih je v Sloveniji zelo veliko. Če gradite sami, je enostavna, zanesljiva in hitra gradnja še kako pomembna. Prednost ytonga je v široki paleti gradbenih elementov, ki se optimalno dopolnjujejo in nadgrajujejo ter tako učinkovito preprečujejo toplotne mostove ter zagotavljajo varen, trden in trajen dom. Enostavno jih režete, brusite in oblikujete po svojih željah, za lepljenje pa potrebujete le tankoslojno lepilno malto. Ker je gradnja suha, je gradbišče čistejše, delo pa napreduje zelo hitro.

Omenili ste varnost in trdnost. Bi rekli, da sta to naslednji dve ključni prednosti ytonga, ki ju stranke cenijo?

Seveda. Ytong odlikuje vrhunska varnost pred požarom in potresom. To smo dokazali na testu potresne odpornosti Zavoda za gradbeništvo, kjer je ytong prestal rušilni potres z minimalno poškodbo konstrukcije. Kljub lahkosti je material izredno trden, kompakten in vsestransko uporaben, kar je velika prednost v primerjavi s klasično opeko, ki poči ali se zlomi, če jo postavimo oz. obremenimo na napačen način.

Kakšna pa je vaša vloga, ko se stranka odloči za gradnjo z ytongom?

Vsakemu kupcu zagotovimo celosten servis, kar pomeni, da ga spremljamo od začetka do konca gradnje. Z nasveti, izkušnjami in znanjem mu stojimo ob strani, prisluhnemo njegovim željam in ga usmerjamo. Če gradi po lastnih načrtih, jih strokovno pregledamo in pomagamo pri izboljšavah. Pripravimo informativno ponudbo in celoten popis vseh materialov ytong, s katerim se stranka oglasi pri najbližjem trgovcu, ki ponuja ytong. Ko ima urejeno temeljno ploščo, se dogovorimo za prevoz gradbenega materiala z avtodvigalom do gradbišča. Naš inštruktor gradnje stranki pomaga pri polaganju prve vrste zidnih blokov in pouči tudi ostale osebe, ki pomagajo pri gradnji. V kolikor stranka naleti na kakšne težave, smo ji na vedno voljo in v pomoč.

Stranke se lahko odločijo tudi za nakup ene izmed vaših hiš ytong, kajne?

Izdelanih imamo 52 projektov tipskih hiš, kjer lahko stranke izbirajo med pasivnimi, zelo dobrimi nizkoenergijskimi in energijsko varčnimi hišami ytong. Ob nakupu dobite tipsko projektno dokumentacijo, ves potreben material ytong, ki vam ga dostavimo in razložimo na gradbišču, ter seveda celosten servis s podporo. Svetujemo tudi pri pridobivanju projektnih pogojev, soglasij, urbanistični del itd., da se lahko uredi gradbeno dovoljenje. Če kupec ne želi graditi sam, imamo na voljo seznam priporočenih izvajalcev.

Kje si lahko bodoči investitorji ogledajo hišo ytong?

Na dnevih odprtih vrat, ki jih desetkrat letno organiziramo na terenu, pri graditeljih hiše ytong. Tam so prisotni naši prodajni svetovalci in inštruktor gradnje, ki so na voljo za vprašanja, nasvete in demonstracijo gradnje. Za več informacij lahko pokličete na 080 18 22 ali obiščete spletno stran www.ytonghisa.si.