Danes pa svet ne gre nikamor več, pelje nas samo v pogubo. Najstniki zgledajo kot 20-letniki in jih ni več mogoče prepoznati ter povedati, v katero obdobje odraščanja spadajo. Dekleta se v teh časih začnejo ličiti že pri desetih letih. Ampak, ali je tako res prav? Ali je res prav, da to dopuščamo? Ljudje so bili vedno bolje cenjeni, če so imeli kaj pameti. V 21. stoletju pa je pamet vse prej kot dobrodošla. Najstniki danes preveč gledamo na lepoto. Želimo ustrezati merilom družbe, ki jih morda nikoli ne bomo dosegli. Nekateri se podajo za lovom na lepoto z različnimi plastičnimi operacijami, nekateri zaradi lepote tudi padejo v depresijo ali pa jih doleti anoreksija, bulimija. Lepota je danes definirana, kot da moraš biti dovolj vitek in lep ter ne preveč pameten, da ustrezaš družbi. Če to nisi, potem se nima smisla truditi.

Večina današnjih staršev sploh ne ve, s kakšnimi problemi se njihovi najstniki bojujejo, samo da bi ustrezali idealom družbe. Kaj pa je narobe s pametjo? Ali je res potrebna? Pamet je potrebna, ne glede na to, ali pripadamo idealni družbi ali ne. Nekaj, kar znamo, kar vemo, nam ne more nič in nihče vzeti. Če smo pametni in preudarni, lahko daleč pridemo. Večina današnjih uspešnih podjetnikov oziroma drugih poslovnežev je dobro izobražena in tako tudi uspejo v poslu. Naša politika v Sloveniji pa seveda ne pelje nikamor. Ne moremo biti uspešni, če pa imamo na »prestolu« neizobražene ljudi. Mogoče se v današnji družbi med najstniki res ceni lepota, vendar v odraslem svetu ta sploh ni pomembna. Tam je pomembna pamet, in če pameti ni, se težko zaposliš in posledično ostaneš brez kruha.

Torej, ne smeš se prilagajati merilom idealne družbe, saj te samo pahnejo na rob prepada. Zakaj bi kdo hotel iti, zaradi lepote, na rob prepada in zaradi tega umreti? Mislim, da prav nihče. Bodi to, kar si, ne glede na to, kaj drugi pravijo. S tem, kdo si, je zajeto tudi to, da nisi nesramen do drugih ljudi, ki mogoče ne ustrezajo idealom. Če bi ljudje nekoga obsojali, ki ga ne poznajo, ter če bi ga potem spoznali, skoraj stavim, da bi čisto spremenili mnenje o njem. Obsojanje ljudi ni lepo, sploh, če osebe ne poznaš. Torej, bodimo to, kar smo. Pamet je pomembna vrlina, ki v življenju veliko pripomore. Če samo pomislimo, kaj v življenju imamo, ko imamo pamet. Nekateri ljudje so psihično prizadeti in sploh ne morejo razmišljati. Ne morem si predstavljati, da bi zaradi lepote zanemarjala pamet, ki mi kuje življenje. Torej, učite se, pridobite znanje, da vas ne bo mogel vsakdo prevarati. In bodite to, kar ste!

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.