Na prvi pomladni dan bodo običajno ponudbo tržnice na Pogačarjevem trgu ponovno zamenjali predstavniki številnih restavracij iz vse Slovenije in s svojo kulinarično ponudbo na stojnicah zavrteli kolesje že tretje sezone Odprte kuhne. Vse do konca oktobra bodo sončni petki med 8. in 20. uro ponovno namenjeni okušanju tradicionalne slovenske pa tudi mednarodno raznolike kulinarike na tradicionalni prehranski tržnici.

Več kot šestdeset gostincev

Ekipa je zgodbo kulinaričnega projekta začela pisati pred dvema letoma, ko je sredi maja na trgu osrednje ljubljanske tržnice prvič zadišalo s stojnic. »Pri ustvarjanju projekta smo imeli dva cilja: prvi je, da bodo različne vonjave in pestrost okusov lahko okušali prebivalci Ljubljane in turisti, ki bodo obiskali prestolnico v teh mesecih, drugi pa, da restavracijam, gostincem in posameznikom omogočimo, da pridejo v središče Ljubljane in predstavijo svojo edinstvenost,« je ob odprtju prve sezone Odprte kuhne maja 2013 o zdaj že tradicionalnem dogodku, ki se danes ponaša tudi z nagrado jakob za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe-Jadran ter nagrado sejalec za inovativne dosežke v turizmu, pripovedoval direktor projekta Lior Kochavy.

Konceptu prehranske tržnice organizatorji ostajajo zvesti tudi letos in še naprej bedijo nad tem, da ponujene jedi ostajajo kakovostne in edinstvene ter da hkrati ni enake jedi na dveh stojnicah. Ob tem napovedujejo, da bodo obiskovalcem letos ponudili še raznolikejši izbor ponudnikov, saj se bo na Pogačarjevem trgu v prihodnjih mesecih predstavilo več kot šestdeset gostincev z vseh koncev Slovenije. Starim znancem se bodo na stojnicah pridružili novi, a znani mojstri kulinarike. »Že v petek bo brbončice obiskovalcev Odprte kuhne prvič razvajal tudi kuharski mojster Janez Bratovž, sicer pa so se za sodelovanje odločili tudi v drugih priznanih restavracijah, kot so Hiša Franko, Strelec, Pavus, Zemono, oziroma Pri Lojzetu,« je nekatere letošnje novince naštela Nina Gaspari, pri projektu odgovorna za odnose z javnostjo. Zato bodo letos na Pogačarjevem trgu postavili pet ali šest stojnic več, prav tako bo nekoliko več prostora za druženje in uživanje kulinaričnih dobrot na ploščadi med stopnicami in stolnico.

Trikrat Pivo in burger fest

Gasparijeva zagotavlja, da se bo, kljub temu da imajo gostinci pri oblikovanju cen, ki jih običajno prilagajajo glede na potrebne sestavine in zahtevnost priprave jedi, proste roke, na Odprti kuhni tudi letos našlo nekaj za vsak okus in vsak žep.

Tudi za tiste, ki so bili oktobra lani navdušeni nad prvo izvedbo dvodnevnega festivala piva in hamburgerjev, pod katerega se je prav tako podpisala ekipa Odprte kuhne in na katerem so samo prvi dan prodali več tisoč hamburgerjev in litrov piva. Zaradi dobrega odziva se tako Pivo in burger fest letos vrača na Pogačarjev trg. »Prvič bo potekal 11. in 12. aprila, nato bomo festival ponovili še julija in oktobra,« napoveduje Gasparijeva.