Dnevnik je ugotovil, da je izredno pomemben javni zavod z ogromnimi prihodki iz državnega sektorja kot plačnik dejansko skrit javnosti. Supervizor kot »orodje in orožje KPK« je namreč do včeraj skrival vse podatke o Javnem gospodarskem zavodu (JGZ) Brdo; tudi o nakupu sporne preproge, na primer.

Brdo sodi neposredno pod generalni sekretariat vlade, protokolarni servis pa zaposluje okoli 200 ljudi. Poleg Brda upravlja še vilo Bled, grad Strmol, vilo Podrožnik in izvaja različne protokolarne storitve za vse državne ustanove. Zato so med plačniki seveda vsa ministrstva; samo šola za ravnatelje je do zdaj Brdu plačala za najem prostorov in ostalo več kot milijon evrov.

Ko smo včeraj opozorili KPK, da JGZ Brdo v stoodstotni državni lasti ni na portalu Supervizor, so nam prijazno odgovorili, da je prisoten. Res je bil, a le kot prejemnik sredstev. Za javni nadzor pa je seveda ključno tudi to, komu ta javni zavod kaj plačuje. Ko smo jih opozorili tudi na to, smo prejeli »zahvalo za obvestilo« in posredno pognali v tek odgovorne na ministrstvu za javno upravo. »Pri pripravi registra je JGZ Brdo izpadel in ga zato v registru agencije za javni plačilni promet trenutno ni. Po obvestilu na ministrstvu za javno upravo spregled že odpravljajo,« nam je sporočila Barbara Škrinjar s KPK.

Za razlago, zakaj niso prisotni na Supervizorju, smo zaprosili tudi novo direktorico mag. Špelo Munih Stanič, a nam na naše elektronsko sporočilo ni odgovorila. Spomnimo se, da so se v zadnjih letih na Brdu zamenjali direktorji Iztok Purič, Iris Kociper Haas in Franci Jagodic kot vršilec dolžnosti. Sedanja direktorica je bila prej direktorica Uradnega lista RS in je bila izbrana na javnem razpisu.

Sicer pa je nekdanji protokolarni servis postal javni gospodarski zavod tudi ob pomoči bivše predsednice vlade, zdaj poslanke in nekoč prve nadzornice Brda Alenke Bratušek. V znani magistrski nalogi, ki so jo neupravičeno razglasili za plagiat, je obdelala prav preobrazbo v javni zavod. Zdaj bo končno postalo jasno, kdo je z JGZ Brdo poslovno sodeloval, in (ne)skromno dodajamo, da prav po naši zaslugi.