Brez evforije, kot delovna obveznost po protokolu je minil včerajšnji prvi preizkus prenovljene letalnice v Planici, kjer je dogodek polepšalo spomladansko toplo vreme. Ko je Rožle Žagar šele zjutraj izvedel, da bo prvi preizkusil letalnico, se je v skladu z ritualom umaknil v osamo, da se je pripravil na nastop. Oče Matjaž, nekdanji slovenski reprezentant, mu je s tremi različnimi mažami pripravil smuči, na katerih je še nedavno skakal Peter Prevc. Zahtevno nalogo je opravil brezhibno, s pristankom pri 169 metrih, kolikor so izmerili merilci pod vodstvom Mitje Letnarja.

»Užival sem. Nič posebnega. Običajno je na letalnicah več adrenalina, a tokrat ni bilo strahu, ker sem spremljal, kako so jo gradili, v zadnjih dneh sem se po njej tudi nekajkrat sprehodil. Ker sem dobro telesno in tehnično pripravljen, je bila veliko pomembnejša psiha, glavo sem moral pripraviti na dogodek. V primerjavi s staro letalnico je nova veliko lepša. Za razliko od Kulma se v Planici leti niže, za nameček je prisoten še vzgonski veter, zato je užitek večji,« je bil zgovoren Rožle Žagar. V mednarodni skakalni srenji velja za enega najboljših predskakalcev na svetu, zato to vlogo za simbolično plačilo opravlja na tekmah po srednji Evropi, v njegovi zbirki letalnic manjka le Vikersund. Ni le predskakalec, ampak tudi filmski igralec. Nastopa v vlogi dvojnika, kaskaderja v filmu, ki ga snemajo o angleškem skakalcu Eddieju Edwardsu, ki pa ga še ni spoznal.

Med 27 skoki, ki so jih slovenski reprezentanti opazovali z različnih točk od odskočne mize do izteka, so bili trije poleti čez 200 metrov. Najdlje je potegnil Ernest Prišlič – 227 metrov. »Užival sem sto na uro in upam, da bo tako vse do nedelje. Po naletu ne trese, v drugem delu leta te lepo odnese v dno. Vso zimo sem se bolj mučil kot dobro skakal v celinskem pokalu, na letalnici pa uživam. Škoda, da še ni bilo zarisanih rdečih črt, da bi imel boljšo orientacijo, kako daleč me nese,« je bil vzhičen Ernest Prišlič.

Ko so gledalci v drugi seriji preizkusa pričakovali daljše polete, je bilo že po štirih skokih očitno, da je nekaj narobe. Predskakalci so imeli krajše skoke kot v prvem poskusu. Spomladansko sonce je namreč začelo topiti led, v zaletni smučini se je ob prehodu na odskočno mizo kljub hlajenju začela nabirati voda. Prireditelji so zatrdili, da bodo težavo odpravili s kanali, po katerih bo voda odtekala.

Na startno klop bo danes sedlo 13 Slovencev. Peter Prevc in Jurij Tepeš imata kot člana elitne deseterice v posebnem točkovanju poletov nastop zagotovljen vnaprej. Za nameček sta v odlični formi, zato selektor Goran Janus od njiju pričakuje največ. Oba sta tudi že v uvrščena v ekipo, ki bo v soboto tekmovala na moštveni tekmi. »Ritual priprave bo enak kot minula štiri leta. Najpomembneje je, da si tekmovalci sami 'napumpajo' srce, da bodo polni adrenalina,« je jasen Goran Janus. Pod njegovim vodstvom so Slovenci v zadnjih treh letih na tekmi v Planici vedno dosegli zmago, zato upa, da se bo tradicija nadaljevala. Na vsaki tekmi pa pričakuje vsaj uvrstitev na stopničke. jo