Planica z enoletno zamudo vstopa v elitni klub letalnic z velikostjo 250 metrov, v katerem sta že Vikersund s svetovnim rekordom 251,5 metra in Kulm. Preostali dve letalnici na svetu sta še v Oberstdorfu in Harrachovu. Letalnica bratov Gorišek, pri kateri je na prvi pogled najopaznejše širše doskočišče in ki deluje manj strašljivo in gromozansko, kot je stara, je lepa in zelo moderna. Prvi vtisi 23 predskakalcev po včerajšnjem preizkusu v idealnih vremenskih razmerah so glede naklona naleta in krivulje leta zelo pohvalni. Realno sliko bo dala šele tekma z najboljšimi lovci na daljave. Snovalci letalnice si želijo čim več varnih poletov čez 200 metrov in ne brezglavega lova za svetovnim rekordom, ki pa je magnet za gledalce. Vremenska napoved za konec tedna ni najobetavnejša, zato naj bi bile najboljše vremenske razmere za dolge polete, za katere je potreben tudi vzgonski veter, prav danes.

Slovenija je za dobre štiri milijone evrov dobila objekt, s katerim je znova konkurenčna v sferi letalnic, a zdaj so vse tri največje narejene po enakem modelu. Strokovnjaki vztrajajo, da je maksimalna možna dolžina poleta 252 metrov. V Planici je ta oznaka dejansko že v ravnini in le sanjski splet okoliščin bi se moral zgoditi, da bi skakalec obstal na nogah pri tako ekstremni daljavi.

Prva prireditev na novi letalnici bo minila v skladu s slovensko folkloro – improvizacijo. Planica je še vedno veliko gradbišče, ker v okviru nordijskega centra gradijo tekaški stadion, ki naj bi bil dokončan avgusta. A tudi v skakalnem delu, ki naj bi bil najlepši in najmodernejši na svetu, je prišlo do zamud, da so nekatere roke lovili celo na ure in minute, zato je zlasti okoli letalnice še veliko blata.