Dolgoletni in najvplivnejši operativec ljubljanskega hokeja Matjaž Sekelj bo morda le še mesec dni obvladoval direktorski položaj do vratu zadolženega Hokejskega drsalnega društva Telemach Olimpija. Sekelj je tivolski kolektiv prevzel pred dvajsetimi leti, njegov odhod s funkcije pa ni bil še nikdar tako blizu kot tokrat.

Interni dvoboj za vrh kluba

Predsednik Olimpije Marko Popovič bo predvidoma v drugi polovici aprila sklical skupščino kluba, na kateri bo po naših zanesljivih informacijah ciljal na popolno prenovo pisarne in članom kluba med drugim predlagal zamenjavo na mestu športnega direktorja. Kandidat za Sekljevega naslednika je že deloval v hokeju, a njegovo ime za zdaj ostaja strogo varovana skrivnost. Popovič si želi profesionalizirati klub, zato ima v načrtu uvedbo funkcije poslovnega direktorja, česar v Olimpiji doslej uradno niso poznali, saj je Sekelj upravljal tako športni kot poslovni del kluba. Kot smo že pisali, bo Popovič ravno na prihajajoči skupščini predlagal prisilno poravnavo kluba, kar je po njegovih besedah glede na vse okoliščine realno najbolj izvedljiva možnost. Cilj prisilne poravnave je v obdobju petih let poplačati upnike, med katerimi je tudi dolga vrsta hokejistov, s katerimi naj bi se dogovorili za poplačilo vsaj tridesetih odstotkov dolga. Ni nepomembno, da bo od dogajanja na skupščini odvisno tudi nadaljnje sodelovanje Marka Popoviča v Olimpiji. Če bo skupščina zavrnila njegove predloge, se bo najverjetneje poslovil od kluba, kar pomeni, da bo ob koncu aprila dejansko šlo tudi za interni dvoboj med Sekljem in Popovičem. Po dvajsetletni Sekljevi vladavini je Popovič sploh prvi človek, ki je v ljubljanskem hokeju predstavil resno alternativo dosedanjemu spornemu delovanju.

Ne gre pozabiti, da je Matjaž Sekelj pred desetimi leti že pokopal zadolženi hokejski klub in na njegovem pogorišču ustanovil novo društvo, ki ga je upravljal na podobno negospodaren način. Številke so zastrašujoče in kažejo na velik finančni kaos. Olimpija je v letih 2012 in 2013 zaprla dva bančna računa pri Unicreditu in enega pri Novi Ljubljanski banki, edini še delujoči pri Hypu pa je blokiran že skoraj 2000 dni. Od decembra 2009 ima tivolski klub tako neprekinjeno blokirane vse račune, zato Sekelj posluje prek podjetja Projekt hokej, ki ga je ravno za potrebe Olimpije pred leti odprl zdaj že nekdanji tesni poslovni partner kluba Robert Verlič. Tudi Projekt hokej je imel lani do 1. julija blokiran račun, enake težave pa so se mu ponovile pred slabim mesecem dni. Olimpija ravno podjetje Projekt hokej uporablja za tekoče poslovanje, saj hokejisti iz tega računa neredno prejemajo plače, povrhu pa se tudi finančna sredstva sponzorjev na podlagi tripartitnih pogodb stekajo na naslov omenjenega podjetja.

Sekelj že večkrat prikrojil resnico

Po javno dostopnih podatkih je imel klub leta 2011 kar za dobre tri milijone evrov več obveznosti kot premoženja. Matjaž Sekelj je ob koncu leta 2013 novinarjem govoril, da je dolg kluba visok poldrugi milijon evrov, vendar je bil društveni sklad v tistem času dejansko obremenjen za več kot 2,3 milijona evrov. Olimpija je med vsemi športnimi klubi v Sloveniji nesporna rekorderka v finančni nedisciplini, ko gre za poslovanje z državo. Po zadnjem merjenju finančne uprave je Olimpija zdrsnila že v osmi razred neplačnikov pravnih oseb z davčnim dolgom med enim in desetimi milijoni evrov. Pri tem ne gre spregledati, kaj je Matjaž Sekelj o tej problematiki pred dvema letoma povedal v Dnevniku, ko so davčne obveznosti kluba znašale mnogo manj kot danes – takrat med 500.000 in milijonom evrov: »V zadnjih sezonah smo se intenzivno prilagajali novim razmeram na trgu in poskrbeli za dokaj stabilno tekoče poslovanje, v okviru katerega saniramo tudi pretekle dolgove. Samo v letu 2013 smo dolg do davčne uprave znižali za skoraj 340.000 evrov in pričakujemo, da se bomo že na naslednjem seznamu davčnih dolžnikov znašli v kakšnem razredu niže. Nadalje računamo, da se v letu ali dveh na seznamih dolžnikov ne bomo več pojavljali.«

Očitno je, da je Sekelj javnosti večkrat prikrojil resnico. Mnogi podjetniki v Ljubljani bi znali veliko povedati o njegovem spornem poslovanju pri Olimpiji. Ker je v dvajsetih letih direktorske funkcije izgubil zaupanje in kredibilnost številnih poslovnih partnerjev, je njegov današnji domet občutno nižji kot nekoč. Več naših virov trdi, da sponzorji bežijo od Olimpije ravno zaradi Sekljevega načina dela, direktorju pa očitajo netransparentno mešetarjenje s financami. Ni dvoma, da je Matjaž Sekelj že davno izgubil tudi zaupanje javnosti, ki njegovim obljubam ne more več verjeti. Mnogi niso pozabili, kako je Sekelj večkrat razlagal o sanacijskih načrtih, ki pod njegovim vodstvom nikdar niso uspeli. Leta 2011 je denimo govoril o cilju, da bi klub v treh letih izničil ves dolg. Takrat je samozavestno napovedal, da je Olimpija na pravi poti, zdaj pa je jasno, da so vsi njegovi načrti in obljube padli v vodo.

Rezultat Sekljevega upravljanja Olimpije, v kateri je bil po sili razmer tudi glavni trener članskega moštva, se med drugim kaže v silovitem padcu kakovosti na ledu. Olimpijin proračun za hokejiste je vsako zimo nižji; letos je znašal le okoli 400.000 evrov, kar je za konkurenčen nastop v mikavnem tekmovanju EBEL bistveno premalo. Ne gre pozabiti, da se je največja kriza kluba začela poleti 2008, ko je Olimpija po nastopu v finalu EBEL tujim igralcem ponujala pogodbe tudi do 70.000 evrov, zadnji odmeven uspeh pa je moštvo zabeležilo pred tremi leti, ko se je uvrstilo v polfinale EBEL. Spomnimo, da je Sekelj za Dnevnik že napovedal, da bi se iz Olimpije poslovil, če bi njegov odhod pomenil rešitev za klub. Zdaj se bo že v zelo kratkem času pokazalo, kako resen je bil pri tem. Za dodatna pojasnila včeraj ni bil dosegljiv, kar ni nepričakovano, saj je bil v kočljivih trenutkih že večkrat neodziven za medije. Ne pozabimo, da Sekelj v zadnjih letih ni imel težav le v klubu, ampak tudi zasebno, ko so na vrata njegovega doma v Notranjih Goricah pred dvema letoma potrkali rubežniki.

Hokejisti začeli opozorilno stavko

Je pa pri Olimpiji v zadnjih dneh napeto tudi znotraj moštva. Že v začetku meseca smo pisali o možnosti opozorilne stavke hokejistov, s katero bi se javno zavzeli za svoje pravice. Nobena skrivnost namreč ni, da igralci kljub obljubam že več mesecev zaman čakajo na plačilo. Čeprav so se v garderobi odločili za medijski molk, smo izvedeli, da so do nadaljnjega odpadli vsi skupni treningi. V Nemčijo je odšel tudi trener Fabian Dahlem, ki je za naš časopis že pojasnjeval, da tako mizernih pogojev za delo ni pričakoval. Vodstvu kluba teče voda v grlo, saj mora hokejistom nakazati denar že do prihodnjega petka, ko bo moštvo začelo končnico državnega prvenstva proti Celju. O možnosti, da bi hokejisti Olimpije nadaljevali stavko tudi v času boja za državno lovoriko in celo bojkotirali tekme, lahko za zdaj le ugibamo.