Kako pa je danes? Večina Slovencev kupi v trgovinah šunko, ki je narejena v mesnopredelovalnih obratih. Večina šunk je narejena po postopku, ko se meso razsoli z vbrizgavanjem solne raztopine, začimb, barvil, arom in sredstev za vezavo vode. To traja od 24 do 48 ur, sledi dimljenje in termična obdelava – kuhanje. Po hlajenju se pakirajo v vakuum. To so šunke iz najnižjega cenovnega razreda. Na trgu pa se dobijo tudi šunke, ki so narejene po starem receptu, ko se meso nasoli po klasični metodi in se ga dimi v dimnicah. Po tradicionalnem postopku dobimo iz kilograma svežega stegna 0,7 kilograma šunke, zato je tak izdelek bistveno dražji. Pri cenejšem izdelku namreč kupimo zraven mesa še vodo. Oba izdelka sta sicer zakonsko skladna in varna za uživanje.

Za veliko noč je najpogostejše vprašanje, kako kuhati šunko. Ko kupite šunko, preberite deklaracijo. Če na njej piše pasterizirana mesnina, to pomeni, da je šunka že kuhana in primerna za takojšnje uživanje. Lahko pa tako šunko dokuhamo oziroma pregrejemo. Če pa imate domačo šunko oziroma na deklaraciji piše presna mesnina, jo morate obvezno prekuhati.