Še neokrnjenemu gorenjskemu biseru, kjer ima dež mlade, kot je v šali dejala Marjana Grčman, voditeljica prireditve, je pripadla zmagovalna lovorika za najprijaznejše mesto strokovne komisije. Tako smo zaključili drugo zimsko, a že peto Dnevnikovo turistično izvidnico, ki je tudi letos potekala pod idejnim vodstvom Domna Ranta. Našim izvidnikom tujcem so se pridružile tudi slovenske izvidnice, ki so v petnajstih tednih obiskale Bohinj, Celje, Cerklje na Gorenjskem, Cerknico, Črno na Koroškem, Divačo, Dolenjske Toplice, Gornjo Radgono, Koper, Litijo, Moravske Toplice, Novo Gorico, Podčetrtek, Ruše in Veržej.

Na razglasitev najprijaznejših krajev so prišli župani in drugi iz nagrajenih in vseh drugih občin, v katerih so Dnevnikovi izvidniki petnajst tednov zapored preverjali njihovo turistično ponudbo. Na svojih popotovanjih po naši majhni deželi, posejani z mnogimi turističnimi biseri in znamenitostmi, so se izvidniki osredotočili na gostoljubnost kraja in prijaznost domačinov, spletno mobilnost, lokalno kulinariko, dostopnost turistične infrastrukture, odzivnost turističnih informacijskih centrov, označenost kraja, kulturo, rekreacijsko in nastanitveno ponudbo. Čas je pokazal, je poudarila novinarka Petra Petan, da izvidnica postaja vse bolj zrela, prav takšni tudi izvidniki, predstavniki turistično informativnih centrov, turistični ponudniki in naključni mimoidoči. »Res je, se da strokovno avtoriteto izvidnice že nekaj časa jemlje zelo resno, je pa bilo tokrat prvič opaziti, da so jo tudi turistični delavci sprejeli z odprtimi rokami, ne kot nadležnega kritika, ampak kot nekoga, ki jim lahko s strokovnim znanjem pomaga odpraviti napake,« je še pridala. In res je, da so bile tako pohvale kot kritike naših izvidnikov dobronamerne, saj je namen izvidnice opozoriti na lepe in manj lepe plati slovenske turistične ponudbe. S hotenjem, željo in upanjem, da bi Slovenija postala še prijaznejša in gostoljubnejša, kritike na račun napak pa da bodo tisti, ki so jih prejeli, odpravili.

Cerkljanov pa ni bilo

Lepo je slišati tujca izvidnika, kot je bilo Spika Thorna iz angleškega Norfolka in svetovnega popotnika, ki je dejal: »Slovenija je čista dežela, zdrava, varna. Ljudje so prijazni, radodarni, je relativno redko naseljena, ima veliko podeželja, čudovito naravo, širne gozdove, izvrstno geografsko lego za obiskovalce iz vse Evrope.« Spike je s svojo ženo Karen obiskal Cerklje na Gorenjskem, občino, ki je osvojila prvo mesto med bralci Dnevnika. Pa čeprav sam kraj po mnenju Karen ni preveč lep, je pa zanimiv in zelo gostoljuben. Kako malo je včasih treba – le prijazno besedo in nasmeh, da ambasadorji slovenskega turizma, kot so naši tuji izvidniki in kot sta Spike in Karen, dobijo prijazen vtis o naši deželi in naših ljudeh. Pa iz občine Cerklje na Gorenjskem z županom Francem Čebuljem na čelu ni bilo nikogar na ljubljanski grad. Morda še ne verjamejo, da so osvojili prvo mesto ljudstva, ki po mnenju marsikoga najbolj šteje. Zadrega, da Cerkljanov ni bilo na sklepno prireditev, pa zagotovo ni bila v oddaljenosti, kot je od Ljubljane do Moravskih Toplic, kot se je nekdo pošalil na njihov račun. Izvidnik Ville Lankinen iz Finske je namreč povedal, da je v Moravske Toplice potoval dobre štiri ure, a se je vseeno imel odlično in doživel lepo zgodbo. No, še nekdo je na odru lepe grajske dvorane hudomušno pokomentiral neprisotnost Cerkljanov – komik, reper in igralec Boštjan Gorenc - Pižama: »Ja, Gorenjci so skopi, pa so si Cerkljani mislili – če ne bomo prišli, nam bo Dnevnik po pošti poslal priznanje. Ali veste, katero narečje je angleško? Ljubljanščina. In kje imajo največ svingerjev? Na Primorskem, saj ne poznajo dvojine...«

»Je pač tako: angleška trava, dober dresurni konj, dobra žgana pijača in turizem potrebujejo čas. Nič ne pride čez noč in nič ni podarjeno. Ocene izvidnikov so se marsikje zaradi človeškega dejavnika, zaradi ljudi obrnile v pohvalno smer,« je prepričan urednik, novinar in član strokovne žirije Vito Avguštin. Tako je tudi v občini Podčetrtek. »Ob množici priznanj, ki smo jih že dobili, nam daje priznanje strokovne žirije Dnevnikove izvidnice posebno noto. Njihova opozorila in opozorila izvidničarke Španke Gemme Marie Santiago Alonso smo že posredovali ponudnikom. Da ne spimo na lovorikah, dokazuje, da v naši občini v povprečju prenočuje vsak dan dvakrat več turistov kot imamo prebivalcev, da čokoladnico obišče po 18 avtobusov na dan,« je ob prejemu prvega mesta po oceni tujih izvidnikov nizal Peter Misja, župan Podčetrtka. Ali imajo privilegije in srečo, ker prihaja minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, pod katerega spada turizem, iz njihove občine? »Ja, imamo – srečo! Pa ne zato, ker je minister, ampak, ker je Zdravko Počivalšek, ki je ogromno naredil za kraj, za Terme Olimia kot dolgoletni direktor in ker je pošten in klen mož,« je ponosno dejal Peter Misja.

(Pre)skromni kulinarični doživljaji

»Ko bomo dobili kar trikrat prvo mesto, bomo pa res dobri!«, je zagotovil župan Gornje Radgone Stanislav Rojko. Pa ne v svojem narečju. Vse zbrane je povabil v občino, kjer imajo izvrstno penino, prleško tunko, gibanico in veliko srce. Kako hitro se človek pokvari, ko pride v Ljubljano in pozabi na svoje narečje, ga je ošvrknil prof. dr. Janez Bogataj. Pa je Rojko nemudoma ponovil povabilo – v simpatičnem narečju Slovenskih goric. In kdaj bo občina Gornja Radgona imela spletno stran tudi v angleščini? »Čez osem dni,« je napovedal. Misel mnogih, da je turizem samo gospodarska panoga, je največja napaka; je namreč tudi kulturna. Na to je posebej opozoril predsednik strokovne žirije prof. dr. Janez Bogataj in izrazil veselje, ker je zimska izvidnica pokazala velik napredek pri obiskanih oziroma turističnih ponudnikih. In izrazil malce manj veselja, ker so doživljaji na področju kulinarike še (pre)skromni. »Pa ni treba ponujati kompliciranih in dragih dobrot. Kako všečna kulinarična ponudba je lahko ričet, so izvidnikoma dokazali na Krvavcu,« je še pristavil prof. dr. Bogataj.