Čeprav je Jakob Klofutar odstopil kot direktor podjetja Vod, kjer je kot solastnik posredno lastnik omenjene agencije, in je župan Trilar zagotovil, da je bilo sporno študentsko delo opravljeno za občino in zanjo tudi koristno, so dvomi o koaliciji veliki. Konec tedna so dozoreli v jasne sklepe koalicijskih strank, ki bodo terjali tudi ukrepe župana.

Ničelna toleranca kot temelj

Kranjska občina je namreč prva med mestnimi sprejela kodeks ravnanja, ki naj bi ga politični funkcionarji podpisali jutri pred sejo mestnega sveta. Toda v SD pozivajo, da naj najprej odstopi podžupan Klofutar; županu pa so zastavili še nekaj vprašanj. »V nasprotnem bomo razmislili o sodelovanju v koaliciji,« je dejal predsednik kranjske SD Jani Černe. Enako menijo tudi v drugi največji stranki na oblasti – SMC. »Zavezani smo ničelni toleranci do negativnih pojavov, ki so v kodeksu jasno opisani in zato terjamo razrešitev podžupana do seje sveta v sredo,« je poudaril predsednik kranjske SMC Aleksander Andrić, s katerim se strinja tudi Marjan Bajt iz NSi. Če Trilar ne bo ustrezno ravnal, bo tudi ta stranka razmislila o korakih, podobno kot DeSUS. »Svetniška skupina se pridružuje zahtevam koalicije, o sodelovanju v njej pa bo odločal odbor. Zavezani smo ničelni toleranci in obljubam volilcem,« je dejal predsednik Jožef Rozman, ki ni želel govoriti o izstopu iz koalicije, dokler ne bodo znane vse okoliščine. Igor Velov, ki vodi listo z dvema svetnikoma, se zavzema za spoštovanje koalicijske pogodbe in kodeksa, skladno z odločitvami župana bodo ravnali tudi oni.

Prenos je bil, a se še ne vidi

Župan Boštjan Trilar je včeraj razložil, da se bo o usodi podžupana Klofutarja odločil po tistem, ko bo v roke dobil mnenje protikorupcijske komisije, ki ga pričakuje že te dni. Trilar se je odzval tudi na očitke o domnevno spornih nakazilih za urejanje občinskega profila na socialnih omrežjih, ki še vedno ni vzpostavljen, čeprav je občina že izplačala študentski honorar, ki je romal k njegovi sodelavki iz predvolilne kampanje. Pojasnil je, da naj bi njegov zasebni profil na socialnem omrežju že decembra prenesli v upravljanje Mestne občine Kranj, dejansko pa to še zdaj ni vidno, ker »je prenos treba opraviti sistematično in postopoma«. In ker po Trilarjevih navedbah ni bilo mogoče v okviru mestne uprave najti strokovne podpore, so problem »rešili s strokovno sodelavko, ki delovanje omrežja dobro pozna in je sposobna profil hitro servisirati«...

Usoda podžupana bo znana po sestanku s koalicijo in bo javnosti predstavljena v četrtek. To pa seveda pomeni, da napovedanega javnega podpisovanja kodeksa jutri ne bo ali pa ga bo podpisalo zelo malo svetnikov koalicije, ki je večkrat poudarila, da prav ta akt pomeni za vse jasno zavezo drugačnemu ravnanju, kot je bilo praksa v preteklih letih. Prav zaradi tega lahko koalicija tudi razpade, saj smo od njenih številnih predstavnikov slišali odločenost, da ne bodo pristali na politično trgovino, kjer bi se nekatere napake oproščale ali razvrednotile.

Dejstvo je, da smo v Dnevniku prvi opozorili na obe problematični ravnanji podžupana in župana in da so reakcije sledile šele po javnem razkritju domnevno spornih početij. Od lanskega novembra pa ni nihče vedel ničesar o podžupanovem vodenju podjetja in solastništvu ene največjih agencij za študentsko delo in posredovanje delovne sile. Še manj javnost (ali celo koalicija) do razkritja ni bila seznanjena z najemanjem študentke za vzpostavitev županovega profila na socialnem omrežju. Prav scenosled dogodkov je kipenje v koalicijskem loncu kranjske politične koalicije zdaj prignal do vrelišča.