»Natančno res ne vem, kakšno kuhinjo si želim. Vem le, da nočem pretirano moderne in preveč kričečih barv.« Mogoče pa vendarle ne bo šlo tako lahko, kot je videti na prvi pogled, pravijo strokovnjaki iz ljubljanskega pohištvenega studia Elementare. Kakšno barvo in odtenek bomo izbrali, bodo elementi mogoče različnih barv in tekstur, kako bo vse skupaj ustrezalo vašemu osebnemu stilu in ne nazadnje tudi vaši družini? Bomo izbiro mogoče prepustili oblikovalcu?

Razširite si obzorje

Je možnosti in dejavnikov vendarle nekoliko preveč, da bi lahko kar tako z lahkoto in brez pomislekov samozavestno rekli: »Takšno kuhinjo hočem!« in se z izbiro kasneje tudi dobro počutili? Po navadi nimamo samo enega priljubljenega stila in tudi več barv nam je lahko všeč. Zaradi kopice možnosti in stilov si najprej razširimo obzorja kar sami in se v salon odpravimo vsaj z nekaj predlogi ali željami. Dober oblikovalec vam bo rad pojasnil, kako je kuhinjo najbolje umestiti v prostor in pri tem uporabil čim več elementov, ki so vam všeč. Predvsem pa je pomembno, da bo začutil, kakšen je vaš osebni stil in vam lažje pomagal na poti do nove kuhinje. Pa tudi bolje se boste počutili, ker boste aktivno sodelovali v procesu.

Informacij je lahko tudi preveč

Kam pa se obrnemo po navdih? V današnjem času je najlažje različne kuhinje poiskati na spletu, obstaja pa tudi kar precej revij o notranjem oblikovanju. Pazite pa, da se ne ujamete v past, saj vas lahko količina informacij hitro preplavi. Dobro je, da si na začetku postavimo vsaj nekaj omejitev. Poskušajte iskati kuhinje, ki vsaj po velikosti ustrezajo vašemu prostoru, saj nekatere oblikovalske rešitve mogoče za vašo kuhinjo ne bodo ravno primerne. Ne izbirajte kuhinje v obliki črke U oziroma otoka, če za to nimate prostora. Vsaj malo glejte tudi na to, da bo treba za kuhinjo na koncu tudi seči v žep.

Sanjske kuhinje na družabnih omrežjih

Najbolj običajen začetek je lahko tudi najtežji, predvsem zaradi obilice informacij. Če v iskalnik vnesemo iskalni pojem slike kuhinj, smo soočeni s poplavo fotografij, ki nam izbiro bolj otežijo kot olajšajo. Nekateri spletni portali oziroma družabna omrežja so po svoji naravi oblikovana tako, da jih uporabljamo za shranjevanje in deljenje slik, ki jih predhodno lahko uredimo po različnih kategorijah. Tam boste lahko našli zbirke kuhinj vrhunskih in dih jemajočih dizajnov in različnih stilskih pristopov. Na družabnih omrežjih Pinterest in Tumblr najdete zbirke kuhinj različnih dizajnov, ki so jih uredili ljubitelji lepot oblikovanja ali oblikovalski studii. Ne zanemarimo niti družabnih omrežij Facebook in Google + , ki jih lahko prav tako izkoristimo za pregled objav, povezanih z oblikovanjem kuhinj. Možnost iskanja po ključnih besedah je dobrodošla, saj lahko poiščete tudi profile podjetij in oblikovalcev ter pregledate njihove objave in albume.

Pregled katalogov ponudbe

Ker brez spletnih mest in komuniciranja na spletu v današnjem času pač ne gre, poiščimo tudi podjetja, ki kuhinje prodajajo in se ukvarjajo notranjim oblikovanjem. Večina na svojih portalih predstavlja kuhinje različnih stilov, zato si vzemimo čas za pregled katalogov ponudbe – lahko tudi tiskanih, če vam je lažje. Po zbirki kuhinj posameznega oblikovalskega studia ali njihovih referenc lahko že začutite duh in kvaliteto, ki veje skozi njihovo storitev. Tudi obisk portalov ali blogov, ki pokrivajo tematiko notranjega oblikovanja, je dobra izbira. Eden najbolj znanih tujih portalov je Houzz. Tam boste našli kopico slik in idej o ureditvi kuhinje ter še marsikaj, kar niste niti vedeli, da nujno potrebujete.

S kompromisom do kuhinje vaših sanj

Končni videz vaše kuhinje je odvisen tudi od mnogih drugih dejavnikov. Kako bodo razporejeni aparati, kako je urejena napeljava, kje so luči, kakšen je naš proračun itd. Vseh rešitev verjetno ne boste mogli izpeljati tako, kot ste si jih zamislili, in treba bo tu in tam skleniti tudi kakšen kompromis, vendar nič zato. Življenje je polno malih kompromisov, ki pa so lahko vseeno kompromisi na poti do kuhinje vaših sanj in ne do kuhinje vaših nočnih mor.