V ta namen imajo shranjenih veliko zgodovinskih eksponatov, ki jih je zbiral in shranjeval danes pokojni Alojz Rakušček. Najbolj so ponosni na tovorno vozilo Fiat 15 TER iz leta 1911, ki je bilo po drugi svetovni vojni podedovano in je služilo v gasilske namene. Vozilo, ki ga lokalni gasilci poznajo pod psevdonimom Cadorna (ime je dobilo po italijanskem generalu iz prve svetovne vojne), je še vedno vozno. Po njegovi »upokojitvi« ga je pred propadom rešil dolgoletni poveljnik in nagrajenec najvišjega gasilskega priznanja Marijan Stres.

Od leta 1873 je bila gasilska enota stalno prisotna v kraju, njena aktivnost pa je nihala. Veliko stagnacijo v razvoju so povzročili obe svetovni vojni in fašizem v obdobju med njima. Tudi konec druge svetovne vojne ni prinesel večjega napredka, več desetletij trajajoče obdobje materialne in prostorske stiske pa sta prekinila razmah industrije v Kobaridu in katastrofalni potres leta 1976. Gasilsko orodišče, ki je »gostovalo« v zbiralnici mleka, je bilo tako poškodovano, da ga je bilo treba porušiti. Tako je do leta 1982 zrasel nov prostoren in funkcionalen gasilski dom, vse štiri garaže pa so se do druge polovice osemdesetih let napolnile z novimi vozili.

Čezmejno sodelovanje

Gasilsko društvo Kobarid deluje v okviru GZ Kobarid in poleg dveh teritorialnih društev – PGD Breginj in Drežnica, pokriva teritorij celotne občine Kobarid, ki meri 192,7 kvadratnega kilometra in šteje 4472 prebivalcev. Poveljuje mu Joško Rakušček, predseduje pa Borut Volk. Spada v IV. kategorijo in je osrednja gasilska enota v občini. Koncesijska dejavnost (kot enota GEŠP - gasilska enota širšega pomena) obsega reševanje ob prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi na območju občine Kobarid. V društvo je včlanjenih 131 članic in članov, od katerih je 54 operativnih gasilcev, 11 pripravnikov, 16 veteranov in 20 mladih, ki so razporejeni v matično enoto v Kobaridu in dveh dislociranih enotah na Vrsnem in na Livku. Prav posebno mesto namenjajo častnemu članu Jožetu Kranjcu.

Na operativnem področju dobro sodelujejo s sosednjimi gasilskimi enotami – tako z domačimi kot tudi tujimi. Posebno mesto v opisu si vsekakor zasluži omemba dolgoletnega sodelovanja z gasilci iz avstrijske Bistrice na Zilji ter iz italijanskega Čedada, v zadnjem času pa so spletli prijateljstvo tudi z letališkimi gasilci ameriške vojaške baze iz Aviana v Furlaniji - Julijski krajini.

Ob neurjih po vsej Sloveniji

Kobariški gasilci letno posredujejo do 120-krat. V lanskem letu so opravili 69 intervencij, v kar sta vključeni tudi dve zahtevnejši večdnevni intervenciji v času poplav in žledoloma. Na zahtevo posredujejo tudi izven meja občine Kobarid, tako da so sodelovali pri vseh večjih požarih na Krasu in Obali. Pomagali so tudi po vetrolomu na Ajdovskem in Goriškem in po neurju na Ptuju, v Kamniku in Ilirski Bistrici, saj imajo za ta namen eno izmed vozil opremljeno z dvigalom Palfinger z maksimalnim dosegom 16 metrov.

V Kobarid na gasilsko tekmovanje

Pred več kot petnajstimi leti so v Kobaridu pričeli organizirati tekmovanje v gasilskotaktičnih veščinah z mednarodno udeležbo. Želeli so vpeljati nekaj novega ter operativno naprednega, kar jim je očitno uspelo, saj se ekipe rade vračajo v Kobarid. Organizatorjem ne manjka zagona, vsako leto pa se trudijo uvesti kakšne tekmovalne novosti, s katerimi povečujejo praktično znanje ekip.