Vrtna dela se začenjajo

Če so tla že dovolj ogreta, jih lahko pričnemo prekopavati. Gredice med prekopavanjem ter pripravo na setev in sajenje še založno pognojimo z mineralnim ali organskim gnojilom ali pa uporabimo kompost z domačega vrta.

V toplih krajih bomo kot prve na prosto posejali bob in grah, črni koren, pastinak in špinačo. Da nas ne bi presenetile nizke temperature, gredice pokrijemo z vrtno tkanino. Proti koncu meseca sadimo čebulček, česen in krompir.

V vrtu pripravimo prostor za kompostni kup, na katerega bomo metali organske odpadke z vrta in gospodinjstva. Kompostni kup naj bo v senci, poskrbimo pa tudi, da bo vedno vlažen.

Aprila v dovolj ogreta tla sejemo zgodnje sorte korenčka (amsterdamski, pariški okrogli), peteršilj, redkvice (rdeči non plus ultra in saxa, bela ledena sveča, rdeče bela lanquette), pastinak ... Še vedno je čas za sajenje čebulčka in spomladanskega česna, ter za nakaljevanje krompirja, ki ga bomo nato lahko sadili tudi v začetku maja. Na prosto posadimo sadike zgodnje solate, zelja, cvetače in kolerabice. Prve posevke v začetku še prekrijemo z vrtno tkanino.

S prvimi sadikami prihajajo v vrt tudi polži. Kot nestrupeno vabo uporabimo proti njim jogurtove lončke ali lovilce polžev. Koristne so tudi kemične vabe, ki jih nastavljamo na potkah med gredicami. Ker imajo polži radi vlažne kotičke med starimi deskami, kupi listja in podobnim, vrt občasno »pospravimo«.

Trata v vrtu

Če zemlja ni več zamrznjena, pograbimo in zrahljamo vrtno trato, da prezračimo korenine, ki bodo tako še bolje rasle. Manjše površine navadno rahljamo z vilami, ki jih zabodemo v tla in nagnemo, da se ruša nekoliko privzdigne. Trato lahko gnojimo tudi, če je še pod snegom, saj bodo preko talečega se snega gnojila še bolje prehajala v tla.

Pripravimo tla za novo travo, ki jo bomo sejali maja. K pripravi spada izbira ustreznih tal oziroma izboljšanje že obstoječih z dodajanjem drobnega peska preveč ilovnatim tlem ali organske mase preveč peščenim.

Sadni vrt

Ko ne zmrzuje več in so tudi tla dovolj ogreta, pričnemo saditi drevje in grmičevje.

Poleg na novo posajenega pognojimo tudi staro drevje, za kar uporabimo mineralna gnojila z nizko vsebnostjo dušika ali organska gnojila, na primer hlevski gnoj ali kompost. Drevje gnojimo pod obodom krošnje.

Predspomladansko škropljenje proti škodljivcem opravljamo, ko je na prostem že dovolj toplo in ko so brsti v fazi »mišjega ušesa«. Takrat so odprti ravno toliko, da se vidi konica lističa.

Še eno vrtno opravilo nas čaka v marcu – obrezovanje. Obrezujemo v glavnem jablane in hruške in pazimo, da pustimo na drevju primerno razmerje cvetnih in listnih brstov, da bomo jeseni lahko uživali v obilnem pridelku.

V domačem vrtu se ogibamo pretirani uporabi škropiv. V tem času se omejimo le na najnujnejše, to je škropljenje koščičarjev proti moniliji ter hrušk in jablan proti škrlupu; jablan tudi proti pepelasti plesni.

Proti ušem uporabimo naravna sredstva ali rumene plošče, proti češpljevi grizlici bele plošče, okrog drevesnih debel pa ovijemo lepljivi trak, ki bo preprečeval plazečim se škodljivim insektom dostop do krošenj.

Andreja Tomšič, Vrtni center Kalia, Semenarna Ljubljana, d. d.