Gradnja, obnova in urejanje okolice

Predstavili se bodo ponudniki kakovostne gradbene mehanizacije in opreme ter orodij za obrt in gradbeništvo. Pestra bo ponudba kritin in stavbnega pohištva. K izkoriščanju nepovratnih finančnih spodbud občanom v naložbe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v domovih bodo vabili ponudniki toplotnih črpalk, fotovoltaike, geotermalne energije, kotlov na biomaso ter izolacij. K skrbi za okolje bodo vabile čistilne naprave za individualne hiše ter sistemi sodobnega ravnanja z odpadki. Za prijetno in koristno zaljšanje okolice doma bodo poskrbeli ponudniki kosilnic ter drugega orodja in opreme. Na Obrtni ulici bodo obrtniki prikazovali svoje spretnosti in izdelke ter ponujali praktične nasvete. Na pomen lesa v gradbeništvu in domu bo opozarjala razstava Čar lesa.

Zelene perspektive

Da je prihodnost lahko le zelene barve in zgrajena trajnostno, nas bodo prepričale biobarve, pasivna klimatizacija, naravni gradbeni materiali, električni avtomobili in vozila ter varčni elektromotorji. Konoplja, volna in drugi naravni materiali bodo dokazali svojo uporabnost v gradbeništvu, v domu in oblačilih. Na voljo bodo semena in sadike iz slovenske ekološke pridelave, visoke gredice in biovrtni program. Spoznali bomo lahko raziskave, usmerjene v trajnostni razvoj, okoljske prednosti tridimenzionalnega tiska in inovativna učila. Socialna in ekološka podjetja, društva in zadruge bodo osveščale za varovanje okolja, za humane ekonomske odnose in odgovorno potrošnjo.

Brezplačna praktična in strokovna svetovanja

Strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in svetovalne mreže ENSVET bodo obiskovalcem svetovali glede pravilnega temeljenja, utrjevanja konstrukcij, toplotne in hidro zaščite objektov, za učinkovito vgradnjo stavbnega pohištva ali izbiro ogrevanja s toplotnimi črpalkami in biomaso. Izvedeli bodo, kako se spopasti s plesnijo in algami in koliko zares stanejo gospodinjski aparati. Dobrodošli bodo nasveti o preventivnih in sanacijskih ukrepi pri potresih, plazovih, poplavah in neurjih ter o uporabi georadarja pri določitvi podzemnih in hišnih napeljav. Na voljo bodo informacije o energetski izkaznici stavb in certifikatih trajnostne gradnje ter o ugotavljanju napak v stavbnem ovoju s termografijo in preskusom zrakotesnosti.

Trajnostni maraton svetovanja na zelenem odru

Gradbeni, energetski in ekološki strokovnjaki bodo nizali izkušnje in koristne nasvete za pravilno prezračevanje, o energijski bilanci stavb, zasnovah pasivne in nizkoenergijske hiše, o gradnji in prenovi z lesom, oskrbi domov z deževnico, naravnih toplotnih izolacijah in pravilnem kurjenju v malih kurilnih napravah. Predstavili bodo biološke čistilne naprave za hiše, naravno gradnjo in tekstil iz industrijske konoplje, konopljo v kozmetiki ter druge konopljine inovacije. Kulturno ekološko društvo Smetumet namenja otrokom ustvarjalno delavnico pOSEBNI prijatelji, klub Gaia pa bo predstavil aplikacijo naredivrt.si. Umanotera organizira podjetniško jutro z metodo proaktivne kavarne. Pravična trgovina bo čokolado, kavo in izdelke iz bombaža, ki so jih zasnovali ptujski dijaki in izdelali člani organizacije Kafuli iz Burkine Faso. Ekovas Mokri Potok na kočevskem ter Trajnostni park Istra iz primorske bodo vabili k trajnostnemu bivanju v ekoloških vaseh.

Obrtna ulica

Obrtna ulica bo ponudila nasvete, izdelke in storitve ter predstavila poklice zidarja, tesarja, kleparja in krovca, slikopleskarja, dimnikarja, mizarja, avtoserviserja, voznika, strojnika gradbene mehanizacije in poklice na področju električne energije.

Gradbeno, trajnostno in obrtno izobraževanje

Izobraževalne programe bodo predstavile srednje poklicne in strokovne šole ter višje- in visokošolske ustanove. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v gradnji mostov iz špagetov in testirali njihovo nosilnost. Na ogled bodo šestmetrski jekleni most z nosilnostjo 1250 kilogramov, naprava za avtomatsko štetje in simulacijo prometa v križišču ter vizija sodobne leseno-steklene hiše v letu 2030. Študentje bodo prikazali načrtovanje pasivnih in nizkoenergijskih hiš, analizo pretoka podtalnice, lasersko skenerinje, geodetske instrumente in potresno mizo. Predstavljena bo bionika, ki se sistematično ukvarja s tehnično uporabo konstrukcij in procesov po zgledu narave. Dijaki se bodo pomerili v polaganju keramike in učenci višjih razredov osnovnih šol v ustvarjalnih graditeljskih delavnicah.

Strokovni posveti

Ministrstvo za okolje in prostor organizira posvet o povezovanju potencialov za prehod v zeleno gospodarstvo, o celoviti trajnostni prenovi stavb ter okroglo mizo o elektromobilnosti. Komunalni posvet KOGRA 2015 bo povezoval za razvoj komunale. Za čistejši zrak bo poskrbela problemska konferenca na temo kakovosti zraka v Sloveniji. Govora bo o reševanju problemov pri pridelavi zelenjave na ekološki način. Predstavljena bodo zelišča v bioekonomiji z inovativnimi sistemi, tehnologijami in socialnimi pristopi. Posvet o karierni rehabilitaciji bo pozival k vključujoči družbi, krožnemu gospodarstvu in odpiranju zelenih delovnih mest.

Natančen koledar in urnik dogajanja je objavljen na www.pomurski-sejem.si.