Sodobna kuhinja je lep in udoben prostor, ki je povezan z jedilnico in dnevno sobo. Novo razporeditev prostorov določa nov način življenja, v katerem sta kuhanje in obedovanje postali pomemben del družabnega življenja. V preteklosti so bile kuhinje temni postori, polni dima, danes pa so to svetli in prijetni bivalni prostori.

Z razvojem nap osrednji prostor

Konec 20. stoletja smo bili priča razvoju kuhinjskih nap, s tem pa je kuhinja ponovno pridobila status osrednjega prostora v domu. Nov način odstranjevanja dima in vonjav iz kuhinje je omogočil vrnitev odprte kuhinje, ki je sedaj pogosto povezana z jedilnico in dnevno sobo. »Sodobne kuhinje so danes del bivalnega prostora in niso več videti tako tipično kuhinjske. Osrednji del sodobne kuhinje je večinoma velik kuhinjski otok s kuhalno ploščo, koritom in delovno površino. Tisti, ki pripravlja hrano, je tako obrnjen proti jedilnici in bivalnemu prostoru, kar izboljša komunikacijo z družinskimi člani. V večjih kuhinjah se pojavljajo dizajnerske omare, ki bi sicer sodile tudi v dnevni prostor, klasičnih visečih omaric pa je vse manj. Za sodobno kuhinjo sta značilna tudi visoki zaprti del kuhinje, kjer je prostor za kuhinjske aparate in shrambni del,« današnje kuhinje opisujeta notranja oblikovalka Marjetka Lužovec Hrvatin ter krajinska arhitektka in industrijska oblikovalka Mateja Lužovec iz biroja Detajl in celota, ki menita, da smo Slovenci dojemljivi za novosti, še zlasti kadar gre za izboljšave funkcionalnosti. »Problem novosti je navadno cena, saj so nova kuhinjska vodila, izboljšani materiali in tudi nove tehnologije pri kuhinjskih aparatih dražji. Se pa večinoma da kuhinjo kot celoto cenovno optimizirati, tako da kljub nekaterim dražjim rešitvam končna cena kuhinje ostane racionalna.«

Kuhinja v kuhinji

Kot že rečeno, se je današnja razporeditev prostorov prilagodila sodobnemu načinu življenja. Priprava hrane in obedovanje sta postala del družabnega življenja, zato je združitev kuhinjskega dela z jedilnim in dnevnim prostorom povsem logična poteza sodobnih snovalcev prostorov.

Toda povezanost kuhinje in dnevnega prostora je povzročila manjši problem. Nered, ki večkrat ostaja v kuhinji bodisi zaradi pomanjkanja časa ali samodiscipline, je lahko z estetskega vidika zelo moteč. Vodilni proizvajalci so to predvideli in javnosti predstavili rešitev – tako imenovano kuhinjo v kuhinji. S težnjo po večji funkcionalnosti in hkrati ohranjanju lepega in prečiščenega videza kuhinje se je tako v visokem delu kuhinje začel pojavljati notranji delovni pult s priključenimi aparati in prostorom za shranjevanje, ki se ga lahko preprosto zapre z visokimi frontami. »To je zelo pomemben trend, ki je uporabnikom všeč tudi zaradi dejstva, da je sodobna kuhinja povezana z bivalnim prostorom. S to pridobitvijo se ni treba omejevati pri funkcionalnosti in številu aparatov, kuhinja pa je v trenutku pospravljena,« pravita oblikovalki.

S pomočjo svetil do atraktivnega videza

Pomembno vlogo v sodobni kuhinji igra svetloba. V sodobnih hišah so namreč tudi v kuhinji pogosta velika panoramska okna do tal ali drsna vrata za dostop na vrt. »Kuhinja je zato svetel in prijeten prostor, povezan tudi z zunanjostjo, kjer so lahko korita z zelišči. Včasih pridejo prav tudi ožja daljša okna, ki so lahko nad delovnim pultom,« pravita Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec ter dodajata, da se kuhinjska napa vse bolj umika v pult, zaradi česar se para in vonjave ujamejo tako rekoč na višini kuhinjskega lonca in se ne dvigajo več pod strop, pa tudi osvetlitev kuhinje je lahko z več manjšimi lučkami na stropu enakomerno urejena po vsej kuhinji in napa ni več moteči element, ki bi razbijal enakomernost osvetlitve. Nad otokom se včasih pojavijo tudi viseča svetila za bolj funkcionalno svetlobo in tudi lepši videz. Če je znotraj visokega dela kuhinje delovni pult, je pult dobro osvetliti s pomočjo led traku, utopljenega v dno visečih omaric, enako pa se lahko osvetli tudi druge delovne površine. Nobena redkost niso tudi osvetljeni predali in notranje police.

Preproge v kuhinjah

V sodobnem oblikovanju interierja se povezanost prostorov kaže tudi v poenotenju tlaka, tako da se je parket preselil tudi v kuhinjo. Prostori z enotnim tlakom so videti večji, pri kuhinjskem otoku pa se tako ognemo tudi vprašanju, kje tlak deliti na parket in ploščice. Oljen parket je za te namene boljši od lakiranega, saj se manjše poškodbe ali praske na njem odpravi lažje kot na lakiranem. Ob poškodbi lakiranega parketa nam namreč ne ostane drugega, kot da celoten parket ponovno prebrusimo in prelakiramo, kar pa v praksi redko kdo izvede.

»Tudi uporaba preprog v kuhinji ni nič nenavadnega,« pravita naši sogovornici in dodajata, da so z uporabo novih materialov proizvajalci preprog trgu ponudili veliko izbiro proti vodi odpornih in lepih preprog, ki so primerne tako za kuhinje kot tudi kopalnice in celo za zunanje prostore. Preproge se tako selijo tudi v kuhinje. S posebnim dizajnom, izbranim vzorcem ali barvo preproge je kuhinja lahko videti še bolj bivalna, pa tudi parket se z njo ohrani dlje.

»Najnovejše smernice gredo v tehnološki razvoj in nadgradnjo mehanizmov za odpiranje front, predalov in podobno ter nove materiale za kuhinjo, obdelane z nanotehnologijo, da se ne poznajo prstni odtisi. Pojavlja tudi industrijski videz kuhinj, vse več je betonskih front, pa tudi front s potiski ali posebnim nanosom materiala, s katerimi pridobijo videz posebne teksture,« še pravita Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec.

Več na: www.detajl-celota.com.