Po treh zaporednih evropskih zmagah v tej sezoni so Velenjčani v dramatični končnici kapitulirali proti Hamburgu in že četrtič zapored v letu in pol klonili proti prvaku Evrope iz leta 2013. Gostje so v Rdečo dvorano prišli le s 13 igralci, v šestdesetih minutah pa jih je v polju igralo le osem. Začetek ni obetal poraza, kajti slovenski podprvaki so že po dobrih osmih minutah vodili s 6:1, predvsem po zaslugi odličnih Staša Skubeta in vratarja Klemna Ferlina, ki je do takrat zbral že pet obramb, od tega tudi dve zaporedni sedemmetrovki Hansu Lindbergu, prvemu strelcu lige prvakov v sezoni 2012/13.

Gostje, ki imajo osem tujcev iz šestih držav (Francija, Danska, Srbija, Hrvaška, Romunija, Švedska), so ravnotežje vzpostavili šele pri 16:16 v 35. minuti. Predvsem po zaslugi 202 centimetra visokega Romuna Alexandruja Simicuja (osem golov, od tega šest v 16 minutah drugega polčasa) je nadaljevanje pripadlo klubu, ki je zaradi denarnih težav licenco za letošnji nastop v nemški ligi dobil šele po nekaj zavrnjenih poskusih (zato v ligi nastopa neparno število klubov – 19). Čeprav je Hamburg sredi drugega dela zaradi tretje izključitve in rdečega kartona ostal brez Kentina Maheja, ki je s Francijo osvojil zlato kolajno na SP v Katarju, je po zadnjem izenačenju (22:22 v 45. minuti) prevzel vajeti v svoje roke.

Nemci, ki jih vodi nekdanji pomočnik Jens Häusler (julija lani je Martin Schwalb doživel srčni napad, Francoza Christiana Gaudina pa so decembra lani odnesli slabi rezultati), so v 51. minuti prvič povedli za tri (29:26). V končnici so se Velenjčani dvakrat približali na gol zaostanka, nazadnje pri 31:32 v predzadnji minuti. V zadnjem napadu je Gorenje vratarja zamenjalo s sedmim igralcem v polju, do strela je petnajst sekund pred koncem prišel Poljak Michal Szyba (na SP v Katarju je osvojil bronasto kolajno, prav selektor Poljske Michael Biegler pa naj bi v novi sezoni prevzel Hamburg), a vratar Johannes Bitter je ustavil njegov strel, preprečil remi in klubu, katerega proračun še vedno presega šest milijonov evrov, zagotovil prvo mesto v skupini A že pred zadnjim krogom.

»V odločilnih trenutkih nam je zmanjkalo zbranosti, predvsem pri strelih v drugem polčasu, ko smo razbranili Bitterja. Nemci so vsak naš zgrešen strel in napako kaznovali z zadetkom,« je ocenil trener Ivan Vajdl. Z desetimi zadetki je bil Staš Skube prvi strelec tekme: »Pustili smo dober vtis, a to je premalo, saj želimo in moramo proti evropskim velikanom osvajati tudi točke. Tekmo smo imeli v svojih rokah, a smo spet imeli tudi črne minute.« V zadnjem krogu Gorenje gostuje pri Haslumu, Skube pa opozarja na previdnost, čeprav so Norvežani v Rdeči dvorani izgubili kar z 21:34: »Ne smemo si privoščiti spodrsljaja, kajti s šestimi točkami smo lahko tudi najslabša izmed štirih drugouvrščenih ekip in ostanemo brez četrtfinala. Haslum se bo doma prikazal v drugačni luči kot v Velenju, ne smemo pa pozabiti, da je premagal tudi Hamburg.« Izid 5. kroga v skupini A: Pfadi Winterthur – Haslum 31:34 (15:17), vrstni red: Hamburg 8, Gorenje 6, Haslum 4, Winterthur 2.