»Dokler bodo teoretične možnosti, da Peter Prevc osvoji veliki kristalni globus, bomo upali in se borili na vso moč. Želim si, da bi fantje v Planici uživali v dolgih poletih,« je odločen selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus , potem ko sta se tekmi za svetovni pokal na kultnem Holmenkollnu nad Oslom končali z zmagama Nemca Severina Freunda ter uvrstitvama Petra Prevca na drugo in tretjo stopničko zmagovalnega odra. Nemec, ki v zadnjih tednih skače kot dobro programirani računalnik, je dosegel tretjo in četrto zmago zapored, v sezoni jih ima že devet in je prednost v skupnem seštevku dve tekmi pred koncem povečal na 94 točk.

»Ko sem v izteku skupaj s trenerjem nemške reprezentance Schusterjem spremljal podelitev priznanj, sem mu v šali dejal, da je naša želja, naj Freunda naslednji konec tedna pusti doma. Nobenega dvoma ni, da je Freund v vrhunski formi, je trenutno najboljši skakalec na svetu, zmaguje v nizu, odbije vse napade in je zasluženo na prvem mestu,« je športno dodal Janus. Prevc je v soboto izgubil dvoboj s Freundom za tri desetinke (!) točke, potem ko je v obeh skokih nerazumljivo prejel slabše ocene od sodnikov, čeprav je v finalu skočil poltretji meter dlje od hladnokrvnega Bavarca. Včeraj je Prevc iz boja za zmago izpadel z veliko napako v prvi seriji, po kateri je bil šele 17. V finalu je pokazal vrhunsko predstavo in z najboljšim skokom dneva skočil na tretje mesto, ki si ga je razdelil s Poljakom Kamilom Stochom, ki je napadel z enajstega mesta.

»Oba dneva sta bila finalna skoka popolna. Če bi takšna naredil še v prvi seriji, bi se zmag veselil Prevc. Ne ukvarjam se s tem, ali so sodniki v soboto oškodovali Petra, saj sodijo po svoji vesti. V nedeljo je Peter naredil napako s prezgodnjim odrivom na mizi, za nameček pa ni bilo še nobene pomoči vzgonskega vetra. V finalu je pokazal, da je iz šampionskega testa,« je dodal Janus.

Izmed Slovencev sta točke oba dneva osvojila še Jurij Tepeš (12. in 22. mesto) in Jernej Damjan (22. in 26. mesto) ter včeraj Nejc Dežman (25. mesto). »Tepeš je po dobrem nastopu v Torndheimu, kjer je bil med deseterico, malce izsiljeval rezultat. Damjan in Dežman sta vsaj prišla do točk. Cene Prevc je na skandinavski turneji z dvema uvrstitvama med dobitnike točke izkoristil ponujeno priložnost. Od Kranjca sem v Oslu pričakoval boljše skoke glede na to, kakšne so bile informacije po njegovem treningu v Planici,« je končal Janus.

Medtem ko je Freund povečeval prednost pred Prevcem, je iz boja za globus izpadel Avstrijec Stefan Kraft z desetim in petim mestom, saj za Slovencem zaostaja 84 točk. »Oba dneva sem bolje nastopil v finalni seriji. Po včerajšnji tekmi imam cmok v grlu in se tolčem po glavi, da sem naredil takšno osnovo napako, kot da sem prvič na tekmi svetovnega pokala. Brez nje bi bilo vse drugače. Vesel sem, da se mi je uspelo zbrati za finale in da je konec skandinavske turneje,« je povedal Peter Prevc, potem ko se je 25. v karieri uvrstil na oder za zmagovalce. »Nisem nepremagljiv. Res mi gre vse po željah, imam tudi srečo z vetrom, a vseeno je treba za vsako zmago pokazali popolne skoke, se boriti in trdo garati za vsak meter. Glede na to, kako Prevc skače v finalu, boj še ni odločen,« je dodal Severin Freund.