»S pomočjo sredstev Leader smo v Tuhinjski dolini vzpostavili tematske pešpoti, uredili telovadnico v naravi ter nadgradili razvoj in promocijo lokalnih produktov,« našteje minule dosežke Ivan Hribar iz Term Snovik, ki je prepričan, da bo tudi v prihodnje ključ razvoja lokalnega okolja povezovanje. Enako meni Janez Ocepek iz Združenja ekoloških kmetov Zdravo življenje iz Lukovice, ki pravi, da so prek lokalne akcijske skupine (LAS) Srce Slovenije omogočili ekološkim kmetom dodatna izobraževanja, strokovne ekskurzije ter izmenjavo znanj in izkušenj, kar jim že odpira nove prodajne poti za visokokakovostne izdelke.

Pisana druščina 39 partnerjev

Prav zaradi teh in podobnih izkušenj obsežnega območja osrednje regije je 39 partnerjev pred dnevi v geometričnem središču Slovenije podpisalo novo konzorcijsko pogodbo in formalno uredilo status LAS Srce Slovenije, ki bo v naslednjem programskem obdobju nadaljevala javno-zasebno partnerstvo za sodelovanje in učinkovito črpanje evropskih sredstev za razvoj podeželja. Skupina je že doslej sodila med uspešnejše v državi, razložijo v LAS Srce Slovenije, kjer bodo tudi v novem programskem obdobju 2014–2020 spodbujali predvsem celovit in uravnotežen razvoj podeželja na tem območju. »Skozi sodelovanje v različnih projektih, ki so se izvajali na območju občine Dol pri Ljubljani, smo že v preteklem obdobju izkusili pomen povezovanja in sodelovanja ter znatno povečali vlaganja v programe za napredek kraja,« razloži predsednik LAS Srce Slovenije Željko Savič.

Izvedenih že 83 skupnih projektov

Med podpisniki nove pogodbe se je znova znašla široka paleta predstavnikov javnih institucij, podjetij, društev, zavodov, organizacij in posameznikov iz občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. V preteklem programskem obdobju 2007–2013 so v okviru projekta uspešno počrpali več kot 1,8 milijona evrov sredstev Leader in razvojnih sredstev lokalnega sofinanciranja, s pomočjo katerih so izvedli kar 83 projektov na območjih Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. »Znanje ekipe, znanje partnerjev in dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi omogoča nove priložnosti za razvoj ljudi v tem prostoru,« meni tudi Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, ki je doslej upravljal LAS Srce Slovenije. Kdo bo skupino upravljal in vodil v novi programski perspektivi, bodo podpisniki odločili na skupščini prihodnji mesec.