Izjemno napet troboj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala med posamezniki je najboljša reklama za smučarske skoke. Do konca so še štiri tekme, danes in jutri v Oslu ter v petek, 20. marca, in nedeljo, 22. marca, na prenovljeni letalnici v Planici, torej je na razpolago še 400 točk. V finiš sezone, ki je pravi triler, vstopa Nemec Severin Freund s 34 točkami prednosti pred Slovencem Petrom Prevcem in 46 pred Avstrijcem Stefanom Kraftom. Očitno je rumena majica veliko breme, na katero se lepi smola. Najbolj črnogledi govorijo celo o prekletstvu.

Prevc jo je izgubil v Kuopiu, potem ko je imel na kaotični tekmi z eno serijo na srednji skakalnici tudi smolo z vetrom in je končal na 17. mestu. Na naslednji postaji v Trondheimu je imel Kraft zmago že v žepu, a mu jo je odnesla neverjetna smola z opremo. Potem ko se mu je odpel zatič na čevlju, se je akrobatsko rešil, saj je le varovalna vrvica preprečila, da ni že med poletom ostal brez smuči. Zdaj že padajo stave, kaj se bo pripetilo Freundu v Oslu, kjer bo sploh prvič v letošnji zimi nosil rumeno majico.

Ker je imel veliki tekmec Kraft smolo, se Freund v Trondheimu zmage ni pretirano veselil. »Ne želim zmagovati na takšen način. Odločati mora predstava na skakalnici, ne pa sreča. Čestitke Kraftu, da ob tako hudih težavah ni padel. Očitno je imel angela varuha,« je povedal Severin Freund.

Glede na formo je Nemec favorit številka ena za skupno zmago, čeprav je izpustil tekmi v Saporu na Japonskem in bil zaradi neustrezne opreme diskvalificiran na drugi tekmi v Titisee-Nuestadtu, ko je premočno vodil po prvi seriji. Očitno hud spodrsljaj, za katerega je prevzel krivdo, ni vplival na njegovo samozavest in psihično trdnost. Ne zlomi se več pod velikim pritiskom pričakovanj, ne nazadnje ima v letošnji sezoni največ zmag – sedem. Potem ko je Freund izpustil Saporo, je v vrhunski formi. V svetovnem pokalu je od tedaj naprej njegov izkupiček pet zmag ter po eno drugo, tretje in četrto mesto, na svetovnem prvenstvu v Falunu pa naslova svetovnega prvaka na veliki skakalnici in z mešano ekipo ter naslov podprvaka na srednji napravi. Freund ni le odličen skakalec, ampak tudi letalec. Je aktualni svetovni prvak in po dveh zmagah ter četrtem mestu vodi tudi v posebnem točkovanju poletov.

»Če želi Prevc veliki kristalni globus, bo treba začeti zmagovati,« se realnosti zaveda slovenski selektor Goran Janus, ki je pred izzivom trenerske kariere, kako 22-letnega asa iz Selške doline izstreliti na vrh. Prevc v troboju deluje najbolj ranljiv, a v skokih so možni preobrati čez noč. Morda mu bo drugo mesto v Trondheimu dalo krila. Holmenkollen je nov velik izziv, saj lepotica na hribu nad Oslom očitno ni med najljubšimi. Na njej se v dosedanjih štirih nastopih med posamezniki še nikoli ni uvrstil med elitno deseterico, še najboljši je bil lani na enajstem mestu. Končna uvrstitev Prevca bo odvisna od tega, v kakšnem položaju bo prišel na finale v Planico, kjer bi bil ob podpri navijačev mogoč tudi preobrat z napadom iz ozadja. Lani je prav na finalu z zmago na zadnji tekmi sezone v neposrednem dvoboju porazil Freunda v spopadu za drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

»Bolje je, da se je to zgodilo v Trondheimu kot pa na letalnici v Planici,« je smolo z opremo komentiral 21-letni Stefan Kraft. Potem ko je senzacionalno postal skupni zmagovalec novoletne turneje, je že kazalo, da je začel popuščati. A se je očitno vrnil v formo na treningu v Beljaku, nad katerim sicer ni bil navdušen, ker je moral izpustiti polete v Vikersundu. Prav tako kot Freund in Prevc je dober letalec, saj je bil na tekmi na Kulmu drugi. Njegov adut je to, da imajo Avstrijci med vsemi največ izkušenj s tem, kako tudi s triki v zakulisju zmagovati takrat, ko je najbolj potrebno.