Preostale štiri pa lahko razumemo kot jezdece apokalipse. Petra Kerčmar, Maja Sodja, Jani Muhič in Boštjan Anžin bodo svet očistili lopovov vseh vrst in barv. V bistvu smo potopljeni v devet krogov pekla. Iz njega smrdi po korupciji, lažeh, prevarah, nespodobnostih, prikrivanju, kriminalnih rabotah in zaslužkarstvu. Iz vsake male novice naredijo dramo potresnih razsežnosti. Največji greh je recimo že ta, da je bivša šefica vlade Alenka Bratušek poskušala postati evropska komisarka. Ko so jo v sredo obiskali kriminalisti, so na vodilni komercialki iz tega naredili kriminalko. Napoved je bila ostra in dramatična: gledate prve posnetke, ko se je Alenka brez besed odpeljala mimo naše kamere. Logično: kriminalci vedno bežijo pred kamero. Dodatek je bil še ostrejši: sama se je predlagala za mastno plačan bruseljski stolček. Tako se dela. Mastna plača. Stolček. In še Bruselj po vrhu. Kot tri želje pri zlati ribici. Kriminalci vidijo samo sebe.

Vrh kriminalke pa je bila novinarka s terena, ki kot detektivka sprašuje: Gospa Bratušek, kakšna izjava? In kaj vidimo? Jasno, nobene gospe Bratušek, temveč le vrata garaže, ki se odpirajo. To je absoluten presežek detektivsko-raziskovalno-adrenalinskega poročanja na naših tleh. Napad na garažna vrata, za katerimi se skriva državna sovražnica številka ena. Vsem nam je jasno, najhujši sovragi so za vrati. Z besedno igro bi prišli do epopejskega zaključka: banda nam visi za vratom!

Ko je voditelj Tarče na vsak način hotel videti vse pogodbe, ki so jih visokošolski profesorji podpisovali z različnimi subjekti, je bil njegov namen jasen. Pogodbe so samo slepilni manever za izčrpavanje uboge države. Kopičenje nezasluženega denarja pri tistih, ki tako radi pridigajo o varčevanju. In jasno je, da je nabijanje vseh, ki po normalni presoji davkoplačevalcev služijo preveč, najbolj priljubljen šport zadnjih let. Banda frdamana. Od zdaj naprej vsak teden na zatožno klop vsaj deset novih modelov, ki naj branijo svoje prihodke. Državljani lahko želje sporočijo kar na nacionalko. Izbirajo lahko med zdravniki, svetovalci, profesorji, sodniki, kulturniki in na koncu še med zaposlenimi na javnem zavodu RTVS.

Torej neposredna demokracija. Vsak glas šteje. Tudi vaš. Zraven pa lahko še nekaj prijav oddate na NPU. Da bomo spremljali nadaljevanje kriminalke AB.

Ko se je te dni minister Dušan Mramor malo šalil v smislu, da pri nas ni več komunizma, je močno ustrelil mimo. Pri nas je komunizem gensko posvojen tako med državljani kot televizijami. Saj se ves čas borimo le za eno: da drugi ne bi imel kaj več od mene. Denarja ali pa pravic. In spodbujajo direktno vse, da postanemo špiclji. Tudi tebe…