Ko je po prvi seriji s premočnim vodstvom več kot desetih točk Avstrijca Krafta, drugim mestom Nemca Freunda in tretjim Slovenca Prevca vse kazalo, da bo razplet sinočnje tekme smučarjev skakalcev za svetovni pokal v Trondheimu enak, kot je vrstni red v skupnem seštevku, je v finalu prišlo do prave drame. Prevc in Freund sta po svojih nastopih prevzela vodstvo, pri Kraftu, ki je moral zaradi premočnega vetra zelo dolgo čakati na zeleno luč, pa je bilo kmalu po vzletu očitno, da ima težave. Razlog ni bil veter ali napaka v tehniki, ampak nepričakovane težave z vezjo, saj se mu je odpela na enak način kot Lanišku ob padcu v Kuusamu in je moral uporabiti vse svoje znanje, da ni padel, potem ko je pristal pri 124 metrih.

Najboljša trojica, ki bije epski boj z elementi drame za veliki kristalni globus, je bila sicer razred zase na tekmi v vetrovnem Trondheimu. Freund je očitno v življenjski formi, saj je dosegel že sedmo zmago v letošnji sezoni, čeprav je imel v zraku slabše razmere (v dveh skokih 0,3 točke dodatka) kot Prevc (v dveh skokih 12 točk odbitka) in je prejel tudi nižje ocene za slog (v vsaki seriji za 1,5 točke) od slovenskega asa. Prevc se je po razočaranju v Kuopiu, kjer je s 17. mestom dosegel najslabšo uvrstitev v letošnji zimi, vrnil na zmagovalni oder. Kraft pa je primer, kako se v skokih vse hitro obrne. Ko je kazalo, da se bo kljub mladosti poigral s konkurenco in povečal prednost v skupnem seštevku, je v finalu ob težavah z opremo doživel veliko strahu in zdrs po lestvici.

»Od lani, ko sem tukaj ostal brez finala, sem imel s skakalnico v Trondheimu še velik neporavnan račun. Zelo pomembna je bila že priprava dan pred tekmo, ko smo opravili vadbo v fitnesu in v temeljitem pogovoru našli rešitev, kako dvigniti raven mojih skokov. Z obema skokoma sem zadovoljen, nekaj rezerve je bilo še v preletu, kjer še nisem najboljši. V boju za globus je vse še odprto, a grem od tekme do tekme,« povedal vidno zadovoljni Peter Prevc.

Slovenski selektor Goran Janus ni bil zadovoljen le zaradi stopničk Prevca, ampak tudi lepega ekipnega uspeha s šestim mestom Jurija Tepeša, ki je skakal daleč, čeprav mu je veter pihal v hrbet, 19. Ceneta Prevca, 20. Jerneja Damjana in 29. Matjaža Pungertarja, medtem ko sta Nejc Dežman in Jaka Hvala ostala brez finala. »Po stresu na Finskem smo kot ekipa končno naredili premik in se vrnili tja, kamor si želimo. Vesel sem, da je Prevc zadovoljen s svojo predstavo. V boju za globus sta Freund in Kraft zelo močna, ampak mi se ne predajamo, a za osvojitev prestižne lovorike bo treba tudi zmagati na posamezni tekmi. Poskušali bom narediti še nekatere poteze, da bi bili na tekmah v soboto in nedeljo v Oslu ter naslednji teden na poletih v Planici še boljši,« je povedal selektor slovenske reprezentance Goran Janus. Danes se bo reprezentanci v Oslu pridružil Robert Kranjec, domov pa bo verjetno odpotoval Jaka Hvala, ki na skandinavski turneji edini ni osvojil točk.