Terry Pratchett je najbolj znan po svoji obsežni seriji fantazijskih romanov o svetu Plošče (Discworld), uravnotežen na hrbtih štirih slonov, ki stojijo na ogromni želvi. Prvi od romanov Barva magije (The Colour of Magic) je izšel leta 1983, do novembra 2013 pa je skupno izšlo kar 40 naslovov. Navdih za romane, ki jih je ustvarjal skoraj do smrti, je črpal iz del J. R. R. Tolkiena, Roberta E. Howarda, Williama Shakespeara, kakor tudi iz mitologije, folklore in številnih pravljic. Mnogokrat je podajal satirične vzporednice s kulturnim in političnim dogajanjem, kakor tudi z aktualnimi preboji v znanosti. Zbirka knjig je dosegla izjemno priljubljenost, po svetu je bilo prodanih več kot 80 milijonov izvodov, prevedenih v 37 jezikov. Priljubljenost knjig je sčasoma privedla do slikanic Plošč, priredb za gledališče, računalniške in namizne igre, kakor tudi za televizijo.

Peni za vsako prebrano stran

»Knjige me v otroštvu niso najbolj zanimale. A je mama zavihala rokave, mi plačala peni za vsako prebrano stran, kar je dobro delovalo. A ker je bila tretja knjiga, ki sem jo prebral, otroški roman Kennetha Grahameja The Wind in the Willows, ki me je čisto prevzela, mama ni obubožala,« je povedal v intervjuju za britanski Telegraph. In ljubezen do knjig se je z leti le večala. Kasneje je veliko pisal (izdal je več kot 70 knjig), redno je izdajal po dve knjigi na leto, posvečal pa se je tudi mlajšim bralcem, ki jih je navdušil s trilogijo o Nomih (The Nome trilogy). V 90. letih prejšnjega leta ga je priljubljenost romanov izstrelila na prvo mesto lestvice najbolj branih in najbolje prodajanih britanskih avtorjev, s Harryjem Potterjem pa ga je prehitela šele J. K. Rowling. Leta 1998 je bil imenovan v Red Britanskega imperija, desetletje kasneje pa je prejel britanski viteški naziv.

Zadnji tvit Terryja Pratchetta:

Poziv Smrti, naj vrne Pratchetta nazaj

Pisateljevi oboževalci so na spletu objavili peticijo, v kateri pozivajo Smrt, naj »vrne« pokojnega avtorja. Peticijo je sprožil britanski bloger Tom Pride, kot razlog pa navedel: »Terry Pratchett je nekoč dejal: V življenju obstajajo trenutki, ko se moramo naučiti, da včasih stvari ne smemo izpustiti. Baloni so ustvarjeni, da se tega naučijo otroci.« V črno ogrinjalo odet lik Smrti (v izvirniku Death) se pojavi v skoraj vsakem romanu serije Plošče, v nekaterih je celo vodilni lik.

»Terry je Smrt prijel za roko in mu sledil skozi vrata v črno puščavo v neskončnost noči,« je na twitterju objavila pisateljeva hči Rhianna Pratchett, ki naj bi z očetovim blagoslovom nadaljevala serijo Plošče. »Plošče so varne v njenih rokah,« je Pratchett sporočil pred smrtjo.

»Klepetanje je del nas«

Njegovo plodovitost pri pisanju je sprva malce upočasnila redka oblika Alzheimerjeve bolezni, PCA, diagnozo za katero so mu postavili leta 2007, a je Pratchett vendarle pisal vse do lanskega poletja, ko je zaključil svojo zadnjo knjigo. Poleg vpliva na spomin je bolezen med drugim napadla možganski center za vid, zaradi česar zadnja leta besedil ni mogel več pisati s pomočjo računalnika, ampak si je pri tem pomagal bodisi s prijateljem bodisi z diktafonom. »Vedno sem govoril, da je govor tisti, ki pride do nas. Smo kot opice – klepetanje je del nas,« je povedal novinarju Telegrapha, Tomu Chiversu.

Zagovornik legalizacije evtanazije

Med soočanjem s smrtjo je Pratchett postal odločen zagovornik ideje, da lahko vsakdo umre takrat, ko se za to odloči. »Če veš, da lahko to storiš, še ne pomeni, da boš to res storil,« je večkrat poudaril, menil pa tudi, da bi mu pravica do izbire časa smrti podaljšala življenje. V sodelovanju z BBC je celo posnel dokumentarni film Choosing to Die (Izbrati smrt), v katerem je s kamero sledil Petru Smedleyju, ki je na kliniki v Švici storil samomor s pomočjo. »Mislim, da bi bil Smedley še vedno živ, če ne bi odšel v Švico. Jezi me, ko se ljudje tega lotijo na takšen način. V Oregonu (kjer je samomor s pomočjo zakonit, op.p.) na smrt bolni dobijo napoj in velikokrat se zgodi, da umrejo, napitek pa nedotaknjen ostane v predalu,« zaključi misel. Pratchett je zadnja leta zagovarjal legalizacijo evtanazije v Združenem kraljestvu kot možnost za smrtno bolne.