Komisar lige Samo Kuzma kot prvostopenjski organ je pritožbo zavrnil kot neutemeljeno, na njegovo odločitev pa se je Zagorje pritožilo odboru za arbitražo kot drugostopenjskemu organu. Pokalni dvoboj osmine finala je bil že 25. januarja letos, Kuzma pa je na osnovi dokumentacije in pravilnikov odločil, da se tekma registrira z doseženim izidom. A Zagorjanke so se v zakonitem roku pritožile, kot razlog pa navedle domnevno sporen nastop dveh Krimovih kadetinj za člansko ekipo. Zato tekma še ni uradno registrirana, čeprav je bil nedavno že opravljen žreb četrtfinalnih parov, ki je določil, da se bo zmagovalec tekme Krim – Zagorje pomeril s Krko.

V čem je bistvo spora? V slovenski ligi in pokalu mora imeti vsak klub med 16 igralkami v zapisniku najmanj 12 takšnih s slovenskim državljanstvom in največ štiri tujke. Ker pa ima Krim premalo Slovenk, je bil prisiljen dati v zapisnik kadetinji Uršo Urbančič in Nino Žabjek. »V desetem členu tekmovalnega pravilnika je v enem odstavku zapisano, da igralke lahko nastopajo le za dve starostni kategoriji – v svoji in še v prvi naslednji. A že v naslednjem odstavku je zapisano, da lahko največ tri kadetinje nastopajo na eni tekmi za člansko ekipo. To je bilo sprejeto na predsedstvu Združenja rokometnih klubov tekmovanja mladih, s ključnim namenom pomagati ženskemu rokometu tako, da do tri perspektivne kadetinje lahko igrajo za tri kategorije. Kasneje je bilo določilo sprejeto še na zboru članov RZS in je uradno zapisano, čeprav morebiti malce nerodno,« pojasnjuje Samo Kuzma sporno pravilo, katerega avtorji so člani predsedstva ZRKTM s predsednikom Marjanom Potokarjem na čelu.

Zagorjanke (z utemeljitvijo, da gre za kršitev tekmovalnih in rokometnih pravil) so se na registracijo tekme pritožile, ker sta Urbančičeva in Žabjekova že nastopili v več kot dveh starostnih kategorijah – poleg kadetske in mladinske še v članski. Odbor za arbitražo RZS je z dopisom za mnenje zaprosil statutarni odbor, ki je pristojen za razlago aktov. Statutarni odbor je v odgovorih (pojasnilih) načeloma dal prav klubu iz Zagorja, zdaj pa je vsa zadeva spet v rokah arbitraže, ki naj bi sprejela odločitev v nekaj dneh.

Možni so štirje razpleti (sporne) tekme, o čemer Kuzma pravi: »Odbor za arbitražo lahko potrdi odločitev prve stopnje oziroma odločitev komisarja lige o registraciji tekme z doseženim izidom. Druga možnost je, da zadevo vrne v ponovno presojo na prvo stopnjo, tretja je registracija tekme z 10:0 za Zagorje, četrta pa tudi morebitna ponovitev tekme.« Tudi na sklep odbora za arbitražo je možna pritožba – zahteva o varstvu zakonitosti, o njeni utemeljenosti znova razpravlja in odloča statutarni odbor, odloča pa zbor članov RZS.