Nov vrtec s sedmimi oddelki so v Dolu sicer zgradili pred dobrimi petimi leti, a je bilo že takrat v njem premalo prostora za vse otroke. Stiska s prostorom zdaj preti osnovnim šolam, omenja se dvoizmenski pouk.

Januarja odprli oddelek v zadružnem domu

Pomočnica ravnatelja za vrtec Zdenka Peklaj pravi, da se zavedajo stiske s prostorom in da ves čas iščejo rešitve. Potem ko so prvega januarja odprli nov mešani oddelek v zadružnem domu v Dolskem, so pod streho spravili 12 malčkov s čakalnega seznama, na katerem je trenutno še šest otrok iz druge starostne skupine in 33 najmlajših. Nekaj staršev se je po besedah Peklajeve gostoljubju tudi odreklo, saj so očitno našli drugačne rešitve. Na vprašanje, ali jim toliko dislociranih enot povzroča organizacijske preglavice in ali so prostori primerni, je sogovornica odvrnila, da je bilo sprva resda precej polemik, a so se na novo situacijo hitro privadili, tako da so danes vsi zadovoljni – tako starši kot vzgojiteljice. »Včasih je malo težje, ko so bolniški dopusti, a nam odsotnega delavca vselej uspe nadomestiti,« je pojasnila Peklajeva, ki hkrati zanika trditve naše bralke, da otroci v novem oddelku zaradi neorganiziranosti ves mesec niso bili na svežem zraku. »Prvi mesec so se otroci spoznavali z novim okoljem, tudi niso prišli v vrtec vsi hkrati, zato so bili izhodi, jasno, redkejši. Pozneje je resda ena od vzgojiteljic zbolela, a zavoljo tega so bili otroci prikrajšani za sprehode kvečjemu dan ali dva, ne pa ves mesec,« je zagotovila.

Za prihodnje šolsko leto vpis otrok še poteka, zato Peklajeva ne ve natančno, koliko jih bo ostalo brez strehe nad glavo. »Vpisov je že zdaj kar veliko, pa tudi v šoli se bo število otrok povečalo,« je dodala.

Začenja se pritisk na šole

Ravnatelj osnovne šole in vrtca Gregor Pečan pravi, da bi lahko velika večina ravnateljev iz okolice Ljubljane povedala enako zgodbo. »Ko sem pred desetimi leti kandidiral za ravnatelja, je imela občina 4300 prebivalcev, danes jih ima okoli 5800, pri čemer je še okoli 200 stanovanj neprodanih. Takrat smo imeli štiri vrtčevske oddelke, zdaj jih imamo 16. Torej smo zmogljivosti povečali za kar 400 odstotkov. A žal to ne zadostuje. Zdaj se je začel še pritisk na šolo. V letošnjem šolskem letu imamo v osnovni šoli 33 odstotkov več učencev, kot smo jih imeli leta 2007, prihodnje leto pa jih bomo imeli 38 odstotkov več. Verjetno se bo ta trend še nekaj let nadaljeval, dokler se ne bodo napolnila stanovanja v novem naselju,« je razložil Pečan.

A ker ni denarja za novogradnjo, se morajo znajti, kakor vedo in znajo. V preteklosti so avlo šole preuredili v dve dodatni učilnici, obnovili so tudi staro kulturno dvorano, kjer poteka pouk športne vzgoje za nižje razrede. Dve manjši učilnici so uredili v knjižnici. »Da smo se letos izognili dvoizmenskemu pouku, izvajamo pouk tako, da gredo učenci višjih razredov na pouk katerega od svojih predmetov v učilnice nižjih razredov, ko so ti na športni vzgoji. Prihodnje leto bo še obvladljivo, za naprej pa bo treba najti konkretnejšo rešitev,« opozarja Pečan.

Letos le energetska sanacija šolskih objektov

Na občini pojasnjujejo, da v letošnjem proračunu ni predvidenega denarja za širitev zmogljivosti osnovnih šol, bodo pa s pomočjo evropskega denarja energetsko sanirali tri šolske objekte. Naložba je vredna dober milijon evrov, pri čemer bo občina primaknila 350 tisočakov. Vršilec dolžnosti direktorja občinske uprave Rok Prevc pravi, da se zavedajo stiske s prostorom tako v vrtcih kot v osnovni šoli, vendar imajo zvezane roke, saj zaradi skromnega proračuna občina nima možnosti zadolževanja. Kljub temu naj bi skušali s prizidkom razširiti OŠ Janka Modra v Dolu.

Po besedah ravnatelja Pečana bi s prizidkom – dokumentacijo naj bi že pripravljali – pridobili dve novi učilnici, s tem pa bi podaljšali možnost izvajanja pouka v eni izmeni za naslednjih nekaj let. »A tudi dvoizmenski pouk ne bo rešil vseh zagat. V občini je namreč veliko priseljencev, ki nimajo v bližini starih staršev, zato bodo otroci zjutraj potrebovali varstvo. Sistemsko gledano je to zelo drago, ker bo treba zaposliti nove ljudi,« opozarja Pečan, ki bo skupaj z županom Janezom Tekavcem v teh dneh rešitve iskal tudi na ministrstvu za šolstvo, saj je po njegovem mnenju občina naredila vse, kar je bilo v njeni moči.