Veter je imel glavno besedo na drugi postaji smučarjev skakalcev na skandinavski turneji v Kuopiu. V ponedeljek je odpihnil trening in kvalifikacije, včeraj pa poskrbel, da so tekmo z velike skakalnice preselili na sosednjo srednjo. Zjutraj so skakalci sicer opravili trening na veliki skakalnici (Prevc 2., Freund 3., Kraft 26.), kvalifikacijsko serijo pa prekinili po šestih tekmovalcih in zaradi neugodne vremenske napovedi sklenili, da bo tekma na srednji skakalnici, na kateri ni bilo tekme za svetovni pokal že 15 mesecev. Že edina serija za trening na srednji napravi je napovedovala neugoden razplet za Prevca. Kraft je s 106,5 m dosegel najdaljši skok v zgodovini srednje skakalnice v Kuopiu, Freund je bil tik za njim s 103 metri, medtem ko je imel Peter Prevc šele 17. izid (86 m). Potem ko so kvalifikacijsko serijo odpovedali, se je edina serija s 63 tekmovalci (manjkala sta bolni Poljak Stoch in Norvežan Fannemel, ki ima poškodovano koleno) razvlekla v maraton, ki je trajal dobro uro in pol. Zaradi vetra, ki je spreminjal smer in moč, je bilo veliko prekinitev, kar nekaj skakalcev, med drugimi tudi Slovenec Pungertar, se je z akrobacijo reševalo pred padcem.

V tekmi živcev je imel najbolj jeklene Nemec Severin Freund, ki je suvereno skočil do šeste zmage v letošnji sezoni in petnajste v karieri. »Zelo stresna tekma, v kateri je pomembno vlogo igrala tudi športna sreča. Tokrat je bila na moji strani, saj sem imel med skokom lepo pomoč vzgonskega vetra,« je športno priznal Severin Freund, ki je imel med vsemi skoraj največjo podporo vzgonskega vetra (1,29 m/s). Freund, ki je formo očitno dvignil do popolnosti sredi sezone, ko je ostal doma na treningu, medtem ko sta bili tekmi na Japonskem, v skupnem seštevku svetovnega pokala za Kraftom zaostaja le še 25 točk. »Vse bolj je napeto. Veliki kristalni globus je največja lovorika v smučarskih skokih, ki jo lahko osvojiš, in vesel bom, če mi bo uspelo,« je dodal Freund.

Norvežan Anders Bardal je do drugega mesta, kar so njegove prve stopničke v sezoni, prišel na račun izkušenj in poguma. Avstrijec Stefan Kraft, ki je tretje mesto razdelil s Švicarjem Simonom Ammannom, je potrdil vrhunsko formo in znova oblekel rumeno majico. Peter Prevc, ki je na odskočni mizi naredil napako, saj je odrinil prezgodaj, je bil veliki osmoljenec tudi z vetrom. Ob Nemcu Wellingerju (11. mesto) je bil edini med dobitniki točk svetovnega pokala, ki mu je veter med skokom pihal v hrbet.

Najboljši Slovenec je bil tako Nejc Dežman, ki je z devetim mestom dosegel najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni. Do točk je prišel le še Jernej Damjana na 26. mestu. Preostala četverica Jurij Tepeš (34.), Jaka Hvala (36.), Cene Prevc (43.) in Matjaž Pungertar (58.) je ostala praznih rok. Po tekmi se je slovenska reprezentanca zavila v molk, telefon selektorja Janusa je zvonil v prazno. Naslednja tekma skandinavske turneje bo jutri v Trondheimu na Norveškem.