Poslanci pa so zamudili izredno priložnost, da bi razglasili praznik – takšen polpraznik, ki ne bo vrtal luknje v BDP – 20. junija. To je dan, ki je globoko zapisan v narodovo zavest in ki je v odvisnosti od politične linije in interpretacije zgodovine lahko spomin na najbolj žalosten dan ali na dan, ko je pravna država obveljala tudi za zakonodajalca. Vsi bi ta dan za trenutek odložili delo in se spomnili na dan, ko je Janez Janša prestopil prag zapora. Poenotili bi se v spominu, le da bi nekateri stiskali pest in zadrževali solze, drugi pa pa bi si v spomin priklicali občutek, da ni nihče nedotakljiv. V naslednjih desetletjih se bo moč interpretacije nekoliko izgubila in ostal bo le še državni praznik, za katerega bodo starši svojim otrokom pojasnili, da se na dan še posebej veselimo delovanja pravne države. Ker to je vsa lepota zgodovinske oddaljenosti: izgubijo se nianse, bistvo pa ostaja. Tako kot je na primer s prvim majem. Koga pa briga, ali se na ta dan res spominjamo demonstracij v Chicagu, ki so se začele 1. maja in s pokolom končale 4. maja, ali morda res starodavnega praznika pomladi. Bistvo je, da je dela prost dan in da ima enodnevni podaljšek za zdravljenje mačka.

In za konec: spoštovana poslanka Ljudmila Novak, praznovanje mačka si je našlo svojo domovinsko pravico v letu 2016, kljub vašim prizadevanjem, da ta praznik za vedno izgine iz narodove zavesti. 2. januar bo dela prost dan, kljub vašemu prepričanju, da tako ustvarimo do 50 milijonov evrov nacionalne gospodarske škode in kljub temu, da vam je pritrdila tudi modernocentrska poslanka Janja Sluga, češ da je »najprej treba postaviti državo in gospodarstvo na noge in ustvariti dolgoročne pozitivne kazalnike«. Evo, 2. januarja 2016 ne bomo postavljali države in gospodarstva na noge, a prav? Borze ne bodo delale, banke ne bodo posojale denarja in stroji v tovarnah bodo molče nasprotovali Ljudmili Novak. Ležali bomo doma, smučali na Kaninu ali na smučišču 2864 ali si pač lizali postsilvestrske rane nekje na svežem zraku.

2. januar 2016 je v soboto, ampak vi pa kar pridite v službo, gospa poslanka. Da se ne boste dajali v zobe, da niste družbeno odgovorni in da vrtate luknjo v BDP.