V naslednjih dneh se zaključi rok, do katerega morajo morebitni interesenti za dokapitalizacijo Pivovarne Laško dostaviti svoje zavezujoče ponudbe. Po neuradnih podatkih bi lahko bilo zavezujočih ponudb največ pet. Iz same pivovarske dejavnosti je interesent samo eden, vsi drugi pa predstavljajo finančne investitorje, ki jim takšna naložba običajno pomeni le izziv za optimizacijo poslovanja in prodajo družbe z dobičkom strateškemu kupcu. Oddajo ponudbe je že potrdil sklad Mid Europa, med interesenti pa so še Heineken ter skladi CVC Capital, KKR in Bain. Vrednost delnice Pivovarne Laško se v zadnjih dveh tednih giblje med 22,5 in 23 evri.

Največje poraženke tedna so bile z 7,1-odstotnim padcem delnice Intereurope. Družba je lani opazila upad prodaje in dobička, predvsem na račun konflikta v Ukrajini. Družba je ustvarila 140,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov manj kot predlani. Postopek prodaje Intereurope je konzorcij bank – te so lastnice 72,13-odstotnega deleža v Intereuropi – sprožil decembra lani. Po neuradnih podatkih pa nekaj zanimanja za precej zadolženo Intereuropo vendarle obstaja.

Sicer pa so novo rekordno vrednost dosegle delnice Alpetourja, za katere je sedaj treba odšteti že 50 evrov. Po neuradnih podatkih postopki prodaje te družbe tečejo po načrtu, kar verjetno pomeni, da se zgodba bliža koncu. Govori se, da bi bil prevzemnik lahko mednarodno avtobusno podjetje, ki je že prisotno v Sloveniji, vprašanje pa ostaja prevzemna cena.