Mesta, kot so Seattle, San Francisco in Boston, že zaznavajo spremembe pri gradnji sosesk. Namesto po 100 in več kvadratnih metrov velikih stanovanj je vedno večje povpraševanje po tako imenovanih mikro stanovanjih. Mikro stanovanja so bivalne enote, kjer je na zelo majhni površini z uporabo premišljenih pohištvenih ali gradbenih rešitev zadoščeno vsem potrebam stanovalca.

Stanovanja postajajo manjša, ampak ne premajhna

Glede na raziskave je idealno mikro stanovanje veliko med 25 in 30 kvadratnih metrov. Raziskavo so izvedli tako, da so študenti poskusno bivali v enotah različnih velikosti, na koncu pa ocenjevali, katero stanovanje je najbolj primerno za "eno osebo in psa". Ljudje so še pripravljeni bivati v stanovanju s skrito posteljo ali shrambo pod stropom, ne marajo pa kombiniranega pohištvenega elementa, ki je istočasno kuhinja in kopalnica.

Ne bom imel pečice, vendar želim velik hladilnik!

Kupci mikro stanovanj so pripravljeni na nekatere kompromise, kot je manj kuhinjskih aparatov. Nekateri aparati so zaradi življenjskega sloga nepotrebni, drugi preveliki. Vendar se kaže trend, da stanovalci vseeno želijo določeno udobje, kot je na primer velik hladilnik namesto pečice. Namesto pečice pa je za osnovno pripravo hrane lahko dovolj tudi vgradna mikrovalovka. Raziskave kažejo, da za pripravo hrane zadostuje že med 1,5 in 2,5 metra kuhinjskih elementov.

Obiske lahko sprejemam tudi zunaj stanovanja

Večina uporabnikov majhnih stanovanj so samski ljudje, ki začenjajo kariero in so novi v mestu. Zato so tudi praktični glede druženja in socializacije - ni nujno, da ta poteka v stanovanju. Večina tako druženje prenese drugam, recimo v lokale, vendar so to zaznali tudi načrtovalci stavb, ki v objektih načrtujejo skupne prostore - terase, telovadnice, jedilnice.

Mikro stanovanja so prilagodljiva

Načrtna gradnja objektov z mikro stanovanji še ni v popolnem razmahu, vendar načrtovalci kljub temu poskušajo objekte prilagoditi tako, da bodo omogočali združevanje enot. Če bo v prihodnosti naraslo povpraševanje po večjih kvadraturah, se bodo lahko dve ali tri posamezne enote povezale in tako bo nastalo stanovanje klasičnih dimenzij. Zato so inštalacije, zidovi in drugi sistemi že sedaj načrtovani s prihodnostjo v mislih.

Ne bodo se imenovala mikro stanovanja

Raziskave trga so pokazale, da poimenovanje mikro stanovanja ljudje povezujejo z negativnimi lastnostmi, kot so prenatrpanost in prehodna naseljenost. Zato so načrtovalci takšna stanovanja začeli imenovati inovacijske enote, vzletne bokse ali zabavne enote.

Vir: www.mojprihranek.si