Poznavalci menijo, da bo letos Mercedes ponovno prevzel vlogo absolutnega favorita, vprašanje ostaja le, ali se bo Nicu Rosbergu uspelo maščevati ekipnemu tovarišu Lewisu Hamiltonu za lanski poraz ali ne. Tekmeci obeh srebrnih dirkačev v tem trenutku ne zanimajo preveč, čeravno si oba želita, da bi bile dirke zanimivejše. Kot si želijo to tudi vsi tisti, ki jim formula 1 še vedno predstavlja zanimivo popestritev nedeljskih popoldnevov.

Pozimi korenitih sprememb pri tehničnih pravilnikih ni bilo. Motorji ostajajo taki kot lani, le s to razliko, da bodo 1,6-litrski turbo motorji zdaj nekoliko glasnejši. In to ne zaradi želje po večjem šovu, pač pa zato, ker so ekipe nekoliko spremenile izpušne sisteme, kar bodo obiskovalci dirk seveda zelo pozdravili.

Pri točkovanju so opustili lanski eksperiment, ki je zadnjo dirko naredil zanimivejšo in malce načel živce Lewisu Hamiltonu: dvojno točkovanje. Tega, da bi na zadnji dirki dirkači dobili dvojno število točk, letos ne bomo več videli. Kot na startni vrsti ne bomo videli več zelenih caterhamov, ekipa je dokončno propadla, čudežno pa se je rešila ekipa Marussia, ki bo letos nastopala pod imenom Manor. Do danes je imela prijavljenega le enega dirkača (Willa Stevensa), zdaj pa je znan tudi njegov moštveni kolega. To bo 23-letni Španec Roberto Merhi, ki pa je podpisal pogodbo le za nekaj prvih dirk sezone.

Nekaj dirkačev se je poslovilo (na primer Adrian Sutil), nekaj pa je novincev, ki so zbudil precej pozornosti. Med njimi je tudi rekorder v mladosti, Max Verstappen, sin nekdanjega dirkača Josa Verstappna, ki je s 17 leti tudi sicer daleč najmlajši v zgodovini tega športa, nastopal pa bo za »valilnico« mladih dirkačev, ekipo Toro Rosso. Mnogi menijo, da je malce premlad, drugi spet, da mu bo ravno to dalo dodatnega zagona. Čas bo pokazal, kdo ima prav.

Na drugi strani sta med vodilnimi ekipami in dirkači dve spremembi, ki bi znali po svoje krojiti razplet sezone. Sebastian Vettel je prestopil k Ferrariju, po zimskih testiranih sodeč rdeči iz Maranella niso slabo pripravljeni, Fernando Alonso pa je oblekel s sponzorji precej nepopisan kombinezon pri McLarnu. Ta po dolgih letih sodelovanja z Mercedesom (natančneje od sezone 1995) spet stavi na Hondino tehnologijo. A v teh desetletjih se je precej spremenilo, novo povezavo od samega začetka spremlja veliko tehničnih težav in nihče v ekipi si več ne zatiska oči pred dejstvom, da je pred njimi presneto težka sezona. Kot piko na i pa so dodali še to, da na prvi dirki Alonso ne bo nastopil, saj je na testiranjih doživel nenavadno nesrečo, katere vzroki še niso povsem jasni, zdravniki pa so mu svetovali, naj, ker je po trku za kratek čas celo izgubil spomin in je mislil, da je v letu 1995, zaradi lastne varnosti izpusti prvo dirko. Namesto njega bo v dirkalnik sedel lanski dirkač Kevin Magnussen, ki je letos prevzel vlogo testnega voznika v ekipi.

Pri Lotusu so se po dolgih letih, predvsem ko se je iz lastništva umaknil Renault, odločili, da bodo tudi oni raje motorje kupovali pri Mercedesu, saj so motorji s trikrako zvezdo lani do lepih uspehov že pomagali ekipi Williams. Zato pa pri Renaultu ostaja Red Bull, pri katerih je zdaj prva violina postal Daniel Ricciardo, ob bok pa so mu postavili mladega Danila Kvjata. Ali se bo ta recept izšel, bomo kmalu videli, dejstvo pa je, da so ravno pri rdečih bikih z odhodom Sebastiana Vettla spremenili precej stvari.

Letošnji dirkalniki bodo tudi na pogled nekoliko lepši kot lani zaradi spremembe na sprednjem delu, bodo nekoliko težji (najmanj 702 kilograma), dirkači pa bodo imeli na voljo štiri pogonske enote skozi celo sezono (pred tem so jih imeli pet, vsaka nadaljnja menjava je prinesla določeno kazen pri startnih mestih). Pri pnevmatikah veliko stvari ostaja nespremenjenih, Pirelli je še vedno edini dobavitelj, so pa nekoliko spremenili zmesi določenega tipa pnevmatik.

Kakor koli že, Mercedes ob vseh teh spremembah in lepotnih popravkih ostaja glavni favorit, Nico Rosberg, ki je med tem postal očka, se bo moral spoprijeti z zelo motiviranim Hamiltonom. In če Bernie Ecclestone, alfa in omega formula 1, na vprašanje, kdo je zanj letošnji favorit, odgovori: »Če bi stavil, bi vse, kar imam, stavil na Mercedes,« potem mora biti jasno, da Britanec ne govori kar tja v en dan.