Soseska je bila zgrajena v 70. letih prejšnjega stoletja. Načrtovalci so pri urbanističnem snovanju uporabili ulico in trg kot vodilna mestna motiva – socialni prostor, kjer se prepletajo različni programi in funkcije ter ga napolnjujejo z življenjem. Bloki tvorijo dve osrednji stanovanjski ulici - Bratovševo in Glinškovo ploščad ter tretjo - Mucharjevo ulico, med katere je umeščen osrednji park soseske.

Stanovanjski bloki so bili zasnovani v enovitem arhitekturnem izrazu – oblikovno, volumsko in barvno usklajeni, povezani z močnim urbanističnim motivom. Silhueta soseske sledi strukturi Kamniških Alp v ozadju. V oblikovanje so vključeni pogledi na okoliške dominante. Kljub temu da je osrednji motiv soseske nedokončan, ta predstavlja enega najkvalitetnejših primerov visoke goste zazidave v Sloveniji.

Damjana Zaviršek Hudnik je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture. Kot arhitektka se ukvarja z načrtovanjem objektov, odprtih javnih površin in oblikovanjem notranjega prostora. Poleg tega deluje na področju promocije arhitekturne stroke in izobraževanja o prostoru. Od leta 2013 v soseski Ruski car sooblikuje pobudo Skupaj na ploščad!, ki prebivalce spodbuja k razmisleku o potencialih odprtih javnih površin ter vključevanju v proces njihove prenove in revitalizacije.

Ogled bo potekal v četrtek, 12. marca, z začetkom ob 16.30. Obvezne so prijave na elektronski naslov izobrazevanje(at)mao.si, saj so mesta za udeležbo na vodenem ogledu omejena.